Pointer: Alcoholsector gaat 'zuipvideo’s' aanpakken, influencers moeten filmpjes verwijderen

Pointer persbericht alcoholvideo's

TikTok-account SterkindeKeuken heeft video’s met alcohol erin verwijderd van haar kanaal. Dit gebeurde naar aanleiding van een publicatie van Pointer (KRO-NCRV) over de filmpjes van het account. Dat leidde tot een sommatiebrief vanuit de alcoholmerken. 

De STIVA - de stichting die verantwoord alcoholgebruik promoot namens de alcoholsector - drong na een Pointer-uitzending bij SterkindeKeuken aan op het verwijderen van de alcoholvideo’s. Alcoholreclame is op radio en tv namelijk verboden voor negen uur ‘s avonds om kinderen te beschermen en alcoholmerken willen daarom ook niet aangeprezen worden op TikTok, waar meer dan een miljoen Nederlandse tieners zitten.  

De influencers achter het account SterkindeKeuken gingen in eerste instantie niet in op het verzoek van de STIVA. "Er is geen sprake van een betaalde samenwerking en dit heeft een negatieve impact op ons account”, lieten zij weten. 

De alcoholmerken dreigden vervolgens met juridische stappen. Hierdoor ging SterkindeKeuken uiteindelijk toch overstag. Michael en Daniel Sterk, de broers achter het account laten aan Pointer weten: Na herhaaldelijke dreiging met boetes en juridische stappen vanuit STIVA en haar advocatenkantoor, vroegen we ons af of we zin en tijd hadden om een rechtszaak te voeren. Het antwoord hierop was nee.” 

Zuipvideo’s ook aanpakken 

De STIVA is blij dat het account met 400.000 volgers de alcoholfilmpjes inmiddels toch verwijderd heeft. Maar hoe zit het met de tientallen andere alcoholvideo’s die de fictieve Noah van 13 jaar zag voor het onderzoek van Pointer naar alcohol op TikTok? Gaat de STIVA hen ook sommeren de content te verwijderen? “Dit is natuurlijk een heel intensief en ook wel kostbaar traject geweest”, laat directeur Peter de Wolf weten. “Maar het gaat ons ook helpen bij vervolgstappen. Of we die per influencer gaan aanpakken of dat we meer ‘hoog over’ dingen willen oplossen, moeten we nog zien.”  

STIVA heeft inmiddels ook overleg met TikTok en grote managementbureaus van influencers. De zorg van de alcoholmerken zit vooral in de ‘zuipvideo’s’ waarin veel drinken wordt verheerlijkt. De Wolf: ”Die willen we echt aanpakken en dat zou bijvoorbeeld kunnen via een ‘notice & takedownprocedure’ die we kunnen neerleggen bij TikTok. Er ligt nog genoeg werk voor ons, dat is wel duidelijk.”   

Dossiers
Lees ook
NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

Veel online aanbieders controleren onvoldoende op leeftijd bij de verkoop van alcohol, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Van 166 inspecties bij online aanbieders bleken er 16 geen leeftijdsverificatiesysteem te hebben en bij nog eens 106 aanbieders bevatte dit systeem tekortkomingen.”

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Momenteel vindt in Qatar het WK Voetbal plaats. In de stadions mag geen alcohol geschonken dus ook geen bier van sponsor Budweiser. Daarom maakt de Amerikaanse bierbrouwer bekend dat ze de biervoorraad voor het WK schenken aan het winnende land.