Dranken in de media | week 1-2024

5 januari 2024 Pexels
De duurzame missie van Gulpener, wat betekent de verhoging van de accijns op alcohol voor de toeleveranciers van gedistilleerde dranken aan slijterijen in de grensstreek, en de smaak van 170-jaar oude champagne. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Wijn

Fransen drinken vanwege de prijs minder champagne en lijken over te stappen op Italiaanse Prosecco of de zogenaamde ‘crémants’, goedkopere bubbelwijnen uit andere Franse streken. “,,De champagnebubbel is uit elkaar gespat”, zegt topman Michel-Édouard Leclerc tegen het Brabants Dagblad.

“In 1995 kocht wijlen Quote 500-lid en voormalig Edah-supermarktbaas Eric Albada Jelgersma een belang in Château Giscours”, meldt Quote. “Sinds 13 december van dit jaar is het wijnhuis volledig in handen van de familie.”

In 2010 vonden duikers in de Oostzee een wrak met 170-jaar oude champagne. HistoriaNet doet verslag van de proeverij. “Ik heb nooit eerder zulke wijn geproefd. Het aroma bleef drie tot vier uur hangen in mijn mond.”

Bier

“Marcel Herrmann Telles, de Braziliaanse miljardair en medeoprichter van het investeringsvehikel 3G Capital, heeft zijn belang in AB InBev geschonken aan zijn zoon Max.”, meldt De Tijd. De 73-jarige Telles verdiende zijn fortuin in de biersector.

Foodbusiness spreekt met Jan-Paul Rutten over de rebranding van het biermerk Gulpener. Onlangs werd de duurzame strategie van het familiebedrijf ook bekroond met een B Corp-certificering en daar zijn ze ‘heel trots’ op. “Het is heel tof dat dat gelukt is en dat gaat ook op alle verpakking terugkomen”, aldus de directeur van Gulpener.

Gezondheid en Wetenschap checkt een bericht van de Britse Daily Mail over het suikergehalte van alcoholvrije of -arme bieren. “Sommige bevatten inderdaad suiker, maar de hoeveelheid is doorgaans vrij laag, en beduidend lager dan in frisdranken. Alcoholvrij of -arm bier bevat minder calorieën dan bier met alcohol, want alcohol is op zich al calorierijk”, luidt de conclusie.

Sterk

De accijns op alcoholhoudende dranken is in Nederland sinds 1 januari 2024 met 8,4 procent verhoogd. Wat betekent dat voor de toeleveranciers van gedistilleerde dranken aan slijterijen in de grensstreek? BNR spreekt erover met Betty de Boer, directeur van SpiritsNL, de brancheorganisatie van importeurs en producenten van gedistilleerde dranken.

Slijter Thijs Dijkstra gooit in 2024 het roer om en sluit zijn slijterij. “Slijter Thijs is dol op whisky”, kopt het Dagblad van het Noorden. “Hij volgt zijn hart en gaat whisky stoken voor De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans”

Plantaardige dranken

Ook in België is er onvrede over heffingen op plantaardige dranken. “Producenten van soja- en rijstmelk moeten geen accijnzen betalen, die van andere plantaardige melk wel”, lazen we afgelopen week in De Tijd. “Dat is discriminatie, vinden bedrijven als Danone (Alpro) en Tiptoh. Maar een wetswijziging komt er op korte termijn niet.”

Altijd op de hoogte blijven?