Chocola en punches!

Tess Posthumus

De feestdagen komen steeds dichterbij en sinds een week heb ik plots weer ontzettend veel zin in het grote Sinterklaasfeest. De afgelopen maanden heb ik samen met Earth Water aan een mooi project mogen meehelpen en onlangs is het product hiervan gelanceerd, mijn eigen chocoladereep. En nu hoor ik je vragen, wat heeft dit nou met Sinterklaas en drank te maken? Dat is eigenlijk heel simpel. Mijn inspiratie voor deze chocoladereep was een van mijn signature drankjes, de Flying Dutchmen Cocktail, waar onder andere sinaasappel en speculaaskruiden in zitten. Deze smaken hebben we gecombineerd met de melkchocolade van Earth en tot mijn grote verrassing doet deze combinatie mij heel erg denken aan mijn lievelingssnoep tijdens de feestdagen, truffelpepernoten!

Naast Sint’s aankomst zijn ook de kerstdagen in het vizier. Deze feestdagen vol familie en vrienden zijn voor sommige mensen heerlijk, maar af en toe kan het ook iets te overweldigend worden. Vooral als jij degene bent die alle feestgangers van eten en drinken moet voorzien. Gelukkig bestaat er een cocktailcategorie die jou heel wat werk uit handen kan nemen, namelijk punches. Een punch is een cocktail die je voor meerdere mensen tegelijkertijd bereidt en traditioneel in een grote punchbowl wordt geserveerd. Een grote glazen kom die je kan versieren met allerlei fruit en kruiden en waar je uiteindelijk de porties met een soort soeplepel uit opdient.

Het woord ‘punch’ stamt af van het Indiase Hindi woord voor vijf, ‘panch’. Dit verwijst op zijn beurt weer naar het vijftal basisingrediënten die in een punch moeten zitten, namelijk sterke drank, citrus, suiker, water en kruiden. Met punches kun je oneindig blijven experimenteren en ook eindelijk die gekke likeur die maar niet op ging gebruiken. Op pagina 44 ga ik met mijn collega Timo in gesprek over zijn herinneringen aan punch en geven we je een heerlijk recept om zelf uit te proberen.

Ben je hierdoor geïnspireerd, dan kan je ook zelf variëren met verschillende ingrediënten. Als je de volgende verhouding aanhoudt zit je qua balans vaak helemaal goed. Gebruik één zuur deel, twee zoete delen, drie delen sterke alcohol en vier lichtere delen, zoals thee of vruchtensappen. De kruiden kan je hierna naar smaak toevoegen.

Merry Christmas en laat die kerstborrels maar komen!

Dossiers
Lees ook
Voorbereidingen Wine Paris & Vinexpo Paris 2023 in volle gang

Voorbereidingen Wine Paris & Vinexpo Paris 2023 in volle gang

Wine Paris & Vinexpo Paris vindt plaats van 13 tot en met 15 februari 2023 in Paris Expo Porte de Versailles. De organisatie, Vinexposium, is druk bezig met de voorbereidingen voor deze vierde editie.

Koninklijke De Kuyper wederom 'Liqueur Producer of the Year'

Koninklijke De Kuyper wederom 'Liqueur Producer of the Year'

Tijdens de International Spirits Challenge (ISC) 2022 is Koninklijke De Kuyper bekroond met de award voor ‘Liqueur Producer of the Year’. “Het feit dat we voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn uitgeroepen tot 'Liqueur Producer of the Year’ maakt ons erg trots.”

Alcoholvrije pop-up Slijterij DROOG in Amsterdam

Alcoholvrije pop-up Slijterij DROOG in Amsterdam

In Amsterdam opende vrijdag 20 mei de alcoholvrije pop-up Slijterij DROOG. Een samenwerking van non-alcoholisch spirit-merk Seedlip en Butcha. Tot en met 29 mei dagen Samuel Levie en Ben Branson mensen uit om een kijkje te nemen in de keuken van alcoholvrije mixology.