Wijn uit Betuwe en Achterhoek krijgt een beschermde status van Europa

Betuws wijndomein_persbericht

Foto: Betuws Wijndomein

De Europese Commissie heeft besloten om wijn uit de Betuwe en de Achterhoek, de zogenaamde Rivierenlandwijn, een beschermde status toe te kennen. De wijnen krijgen hiermee de dezelfde beschermde oorsprongbenaming als Champagne, Edammerkaas en Parmaham.

De beschermde oorsprongbenaming (BOB) is een Europese verordening die streekproducten beschermd tegen namaak. Producten mogen de naam alleen dragen als deze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Het Betuws Wijndomein in Erichem, ’t Heekenbroek in Drempt en Montferland in Gendringen dienden de aanvraag voor de beschermde status is. Naar verwachting gaan de wijnen van deze wijndomeinen vanaf de oogst van 2023 de benaming Rivierenlandwijn dragen. De reden voor de aanvraag was niet zozeer het voorkomen van namaak maar de borging van kwaliteit, aldus Diederik Beker van Het Betuws Wijndomein in De Gelderlander.

Rivierlandwijn

Een wijn mag nu alleen de naam Rivierenlandwijn als deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet 85 procent van de druiven afkomstig zijn uit het Rivierenland, moeten de druiven op rivierkleigrond worden geteeld en gelden er regels voor het maximale aantal wijnstokken per hectare. Ook zijn de toegestane druivenrassen vastgelegd. Dit zijn er in totaal zeventien, waaronder de Johanniter, regent en cabernet cortis.

Bron: Nu.nl / De Gelderlander

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Jasper van den Heuvel Vinoloog van het Jaar 2023

Jasper van den Heuvel Vinoloog van het Jaar 2023

Jasper Van den Heuvel is Vinoloog van het Jaar 2023 en wint het Lafite Laureaat 2023 en een bezoek aan Château Lafite Rothschild. Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires.

Veel aandacht voor sterke drank tijdens Wine Paris & Vinexpo Paris

Veel aandacht voor sterke drank tijdens Wine Paris & Vinexpo Paris

Paris Expo Porte de Versailles staat van 13 tot en met 15 februari in het teken van Wine Paris & Vinexpo Paris. Naast wijn is er dit jaar nog meer aandacht voor gedistilleerde en ambachtelijke dranken in de speciale hal met de naam Be Spirits.

Meer vraag naar alcoholvrije wijn

Meer vraag naar alcoholvrije wijn

De vraag naar alcoholvrije wijn neemt toe. Dat concludeert Pitch PR op basis van een survey onder een kleine 150 respondenten uit de wijnindustrie. Pitch PR deelde de resultaten van het onderzoek tijdens een speciale proeverij.