Tiende editie Zuid-Afrika rapportage positief kwaliteit wijnjaar 2021

WoSa_10e editie zuid afrikaanse wijnrapportage_persbericht

Tim Atkin bracht 7 september zijn tiende Zuid-Afrika rapportage uit. Hierin beoordeelt hij Zuid Afrikaanse wijnen. Atkin denkt dat wijnjaar 2021 tot nu toe zomaar eens een van de beste wijnjaren van de Kaap zou kunnen zijn.

Atkin laat weten verrast te zijn van de kwaliteit van wat hij in 2022 geproefd heeft; met name de wijnjaren 2017 en 2021 waren indrukwekkend te noemen. Atkin: “Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat 2017 zijn plaats verdient tussen de beste Kaapse oogsten ooit. De kwaliteit vind ik even goed, en in sommige gevallen zelfs beter dan 2015. Echter, heb ik het gevoel dat het jaar 2021 dit kan evenaren en mogelijk zelfs overtreffen.”

Vooruitgang

Hij is verbaasd over de opmerkelijke vooruitgang dat het land heeft geboekt sinds zijn eerste rapportage uit 2013. Atkins zegt dan ook tegen de producenten om trots te zijn op de Zuid-Afrikaanse wijnen. Dit omdat 8.5% van de 2.282 geproefde wijnen, afkomstig uit 433 verschillende wijnhuizen, een score behaald hebben van maar liefst 95 of hoger. Voor een groot deel van de producten is het staan op deze lijst een prestatie die voor het eerst voor komt.

“Zuid-Afrikanen zijn veerkrachtig, maar ik was verbaasd over de manier waarop de wijnsector is teruggekomen na de hoeveelheid door de pandemie veroorzaakte tegenslagen”, zegt Atkin. “Producenten verleggen nog steeds grenzen op het gebied van wijnbouw op locaties als Sutherland, Stanford, het Koo Plateau en de Agulhas Driehoek. Daarnaast verbouwen deze producenten de druiven uit eigen streek met trouw en precisie, wat tot uitdrukking wordt gebracht in de hele Westkaap”.

Best scorende wijnen

Opvallende categorieën onder de best scorende wijnen zijn dit jaar zijn niet alleen Chenin Blanc en Shiraz/Syrah zoals in het recentere verleden, maar ook de Bordeaux blends, Chardonnay en Pinot Noir. Atkin: “Zuid-Afrika heeft bewezen dat zij bijna elke wijnstijl goed kan maken, terwijl veelal van haar wijnen al tot de absolute top behoren. Daarnaast is er ook een hele interessante nieuwe dynamiek. Het aantal wijnmakers van een jongere generatie neemt toe, die de al gevestigde producenten aansporen tot innoveren.” Al met al wijzen deze ontwikkelingen erop dat Zuid-Afrika één van de meest opwindende wijnproducerende landen blijft, met nog een hoop potentie om te onthullen.

Klimaatverandering

Volgens Atkin is er een sterke betrokkenheid bij de aanpak van de klimaatverandering zoals initiatieven voor gebruiken van nieuwe onderstammen, tot nieuwe manieren voor het bedekken van de gewassen en ploegtechnieken. Ook wordt er meer aandacht besteed aan druivenrassen die beter resistent zijn tegen droogte, van Assyrtiko tot Vermentino. Stellenbosch kan de vooraanstaande regionale positie bevestigen, als bron van een derde van alle topwijnen, bevestigt hij, op enige afstand gevolgd door het Swartland.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Hoogste Tim Atkin-beoordelingen

Hoewel geen enkele wijn dit jaar een perfecte score van 100 punten behaald, bemachtigen twee wijnen, één rode en één witte, een score van 99. Het zijn de Boekenhoutskloof Semillon en Sadie Family’s Columella wijnen. Eben Sadie, die regelmatig een van de hoogste Tim Atkin-beoordelingen behaalt, is in zowel 2015 als 2019 gekroond tot wijnmaker van het jaar. Dit jaar zijn er 10 wijnen die elk 98 punten scoren.

Podium 2022

 • Winemaker of the Year: Duncan Savage of Savage Wines
 • Young Winemaker of the Year: Charla Bosman of Sijnn
 • Viticulturist of the Year: Sheldon van Wyk
 • Producers’ Cellar of the Year: Darling Cellars
 • Winemaking Legend: Kevin Arnold
 • Best Cellar Door Experience: Benguela Cove
 • Overall White Wine of the Year: 2020 Boekenhoutskloof Semillon, Franschhoek
 • Overall Red Wine of the Year: 2020 Sadie Family Columella, Swartland
 • Overall Rosé of the Year: 2021 Lievland Liefkoos Rosé, Stellenbosch
 • Overall Sparkling Wine of the Year: 2015 Graham Beck Cuvée Clive Magnum, Western Cape
 • Overall Sweet Wine of the Year: NV Mullineux Olerasay Straw Wine #3, Swartland
 • Overall Fortified Wine of the Year: 2005 Boplaas Cape Tawny Single Harvest Colheita, Calitzdorp
 • Red Wine Discovery of the Year: 2019 Kershaw Syrah Deconstructed Groenland Bokkeveld Shale SH22, Elgin
 • White Wine Discovery of the Year: 2021 Rall Noa Chenin Blanc, Swartland
 • Sparkling Wine Discovery of the Year: 2014 Le Lude Venus Brut Nature, Western Cape
 • Best Value White of the Year: 2021 Paul Cluver Village Chardonnay, Elgin
 • Best Value Red of the Year: 2021 Brookdale Mason Road Syrah, Paarl
 • Best Value Rosé of the Year: 2021 Dieu Donné Blanc de Noir, Franschhoek
 • Best Value Sparkling Wine of the Year: 2013 Bon Courage Jacques Bruère Brut Reserve, Robertson
 • Best Value Sweet Wine of the Year: 2020 Slanghoek Winery Crème de Chenin, Slanghoek
 • Best Value Fortified Wine of the Year: NV KWV Classic Cape Tawny, Western Cape.

WoSA

WINES OF SOUTH AFRICA (WoSA) is een non-profitorganisatie die de export van alle Zuid-Afrikaanse wijn naar belangrijke internationale markten promoot. Naast het hoofdkantoor in Stellenbosch, Zuid-Afrika heeft WoSA ook kantoren in Johannesburg, Engeland, Canada, USA, Zweden, China, Nederland en Duitsland.

Dossiers
Lees ook
Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

De 43e editie van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen. Met de lancering maakt Platter’s by Diners Club Wine Guide ook de lijst van wijnen met vijf sterren en de winnaars van ‘Best Presterende Wijnhuis van het Jaar’, ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar, ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Wijnen van het Jaar’ bekend.

Nieuw boek over Madeira wijn

Nieuw boek over Madeira wijn

Madeira is een versterkte wijn die gemaakt wordt op het eiland Madeira. Wijnstudio oprichter Jeroen Bronkhorst is een groot liefhebber van deze wijn en schreef er een boek over. Op 25 november neemt de Portugese Ambassadeur in Den Haag, António de Almeida Lima, het eerste exemplaar van Madeira Wine Today, in ontvangst.

Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Château Gort & Gort brengt Bourdogne op de markt. Deze nieuwe wijn maakten Ilja en Klaas Gort in de Bordeaux van wijnplanten uit de Bourgogne. Een verboden wijn, volgens de twee, want officieel mag in de Bordeaux de bourgognedruif niet worden geplant.