Simexco Daklak, Eurofins en FarmersDirect Coffee helpen Vietnamese koffieboeren

24 juli 2023 Redactie BeverageNL FarmersDirect Coffee

Koffie-exporteur Simexco Daklak, testlaboratorium Eurofins en het Nederlandse FarmersDirect Coffee slaan de handen ineen om de Vietnamese koffieboeren te helpen en om de CO2-uitstoot terug te dringen.

De drie organisaties erkennen de noodzaak om bedrijfsvoering te verduurzamen en levensomstandigheden te verbeteren in Vietnam. Daarom introduceren ze een programma dat digitalisering en milieubeheer in die regio combineert. De gedeelde missie om een beter milieu te bevorderen, hogere inkomensmogelijkheden voor Vietnamese boeren te genereren en de algehele gezondheid van lokale gemeenschappen te verbeteren, is hierin leidend. Bovendien helpen de technologieën die de partijen ontwikkelen de handelaren en organisaties te voldoen aan de EU-verordening ontbossingsvrije producten.

Bodembeheersysteem

FarmersDirect Coffee ontving twee jaar geleden subsidie van de RVO en Cordaid om technologieën in te zetten die helpen om de koffieketen transparanter, eerlijker en milieubewuster te maken. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een innovatief en uitgebreid bodembeheersysteem bestaand uit acht stappen, dat dient als leidraad voor de boeren. Het maakt gebruik van geavanceerde (blockchain) technologieën om de bodemgezondheid te optimaliseren en koffieplantages op de lange termijn te verduurzamen. Benchmarkgegevens spelen een cruciale rol binnen dit systeem, omdat ze boeren in staat stellen om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen. Door teeltgegevens te delen, kunnen boeren inzichten verwerven, best practices toepassen en hun technieken voortdurend verbeteren, wat leidt tot een hogere winstgevendheid en een duurzamere koffie-industrie.

Nieuwe EU-regelgeving

De verordening ontbossingsvrije producten, die op 29 juni 2023 EU-breed is aangenomen, moet de impact op de wereldwijde ontbossing en aantasting van bossen verminderen. De verordening verplicht exploitanten en handelaren te bewijzen dat producten als koffie, soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao, rubber en daarvan afgeleide producten niet afkomstig zijn van recent ontbost land of bijdragen aan de aantasting van bossen. Het doel is om te voorkomen dat de Europese consumptie ontbossing veroorzaakt, de CO2-uitstoot jaarlijks met 32 miljoen ton vermindert en alle ontbossing aan te pakken die wordt veroorzaakt door de uitbreiding van de landbouw voor de gereguleerde grondstoffen. De technologieën van FarmersDirect Coffee waarborgen de transparantie in de keten en helpen daarmee handelaren om aan deze regelgeving te voldoen binnen de 18 maanden die daarvoor gesteld zijn.

Transparantie

Ward de Groote, oprichter van keurmerk UTZ en mede-oprichter van FarmersDirect Coffee, kenmerkt de samenwerking als uniek en innovatief. “Vanaf het begin is het onze missie geweest om de koffieketen transparant, volgbaar, kwalitatief sterk en duurzaam te maken. Deze internationale samenwerking met Simexco Daklak en Eurofins is uniek en een fantastische stap in die richting. Samen maken we ons hard om boeren te helpen bij het verlagen van de productiekosten, de opbrengsten te verhogen en de bodemkwaliteit te verbeteren, en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te minimaliseren.”

CO2-calculator

Naast het geïntegreerde bodembeheersysteem voor regeneratieve landbouw heeft FarmersDirect Coffee een CO2-calculator applicatie geïntroduceerd waarmee alle stakeholders in de koffieketen hun CO2-voetafdruk nauwkeurig kunnen meten. De CO2-calculator zorgt voor transparantie in de hele toeleveringsketen, zodat consumenten en winkeliers weloverwogen keuzes kunnen maken, wat uiteindelijk leidt tot een milieubewustere koffie-industrie. Nguyen Quang Chon, Agroscience Manager en doorgewinterde bodem- en landbouwkundige van Eurofins in Vietnam, heeft deze metingen uitgevoerd. Uitgerust met deze waardevolle hulpmiddelen en kennis kunnen boeren, logistieke organisaties en alle andere stakeholders in de keten proactief werken aan het verminderen van hun impact op het milieu.

Duurzaamheid

De gezamenlijke inspanningen van Simexco Daklak en FarmersDirect Coffee laten zien hoe digitalisering, in combinatie met milieuverantwoordelijkheid, een sector kan transformeren. Door de omvangrijke uitdagingen van milieuduurzaamheid, het welzijn van boeren en de gezondheid van de gemeenschap aan te pakken, willen ze een voorbeeld stellen voor de hele sector. Lê Hoài Thu, Programmamedewerker Duurzaamheid bij Simexco Daklak, licht toe: "Met ons programma in Vietnam willen we andere koffieproducerende regio's wereldwijd inspireren om soortgelijke benaderingen te omarmen, wat uiteindelijk zal leiden tot een duurzamere en meer welvarende koffiesector voor de komende generaties." Bekijk de korte video waarin Lê Hoài Thu de samenwerking verder toelicht hier.

Altijd op de hoogte blijven?