Onderzoek onthult: vruchtensap is gezonder dan gedacht

19 december 2023 Emma van Assema
Sinds 2015 worden vruchtensappen in de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad afgeraden: ze staan in hetzelfde rijtje als frisdrank en sportdrank onder de noemer suikerhoudende dranken. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat vruchtensappen eigenlijk niet in dit rijtje thuishoren.

Floor Scheffers onderzocht voor haar proefschrift of het drinken van vruchtensappen een alternatief kan zijn voor het eten van fruit, of dat het beter helemaal vermeden kan worden zoals andere suikerhoudende dranken. Scheffers werd voor haar promotieonderzoek begeleid door het RIVM en het Universitair Medisch Centrum Utrecht en verdedigde haar proefschrift begin deze maand. De voedingswetenschapper onderzocht specifiek de invloed van het drinken van vruchtensappen op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten1, diabetes type 2 en astma2

De studie toont aan dat het consumeren van puur vruchtensap tot zeven glazen per week geassocieerd werd met een 12-15 procent lager risico op hart- en vaatziekten. Hierbij maakt het niet uit hoeveel fruit daarnaast werd gegeten1. De studie toont geen verschil in risico op diabetes type 2 en astma tussen mensen die wel of geen vruchtensap dronken2.

Scheffers concludeert dat de consumptie van fruit nu de voorkeur verdient omdat het bewijs van de gezondheidsvoordelen van fruit ten opzichte van vruchtensap overtuigender is. Vruchtensap bevat minder voedingsvezels en vitamine C dan fruit en is dan ook niet geschikt als vervanger van het eten van fruit. Maar om vruchtensap te vergelijken met frisdrank is ook niet juist: vruchtensap bevat ook gunstige voedingsstoffen als antioxidanten1.

 


Referenties
1. Scheffers FR, Boer JMA, Verschuren WMM, Verheus M, Van Der Schouw YT, Sluijs I, e.a. Pure fruit juice and fruit consumption and the risk of CVD: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands (EPIC-NL) study. British Journal of Nutrition [Internet]. 18 december 2018;121(3):351–9. Beschikbaar op: https://doi.org/10.1017/s0007114518003380
2. Scheffers FR, Wijga AH, Verschuren WMM, Van Der Schouw YT, Sluijs I, Smit HA, e.a. Pure fruit juice and fruit consumption are not associated with incidence of Type 2 Diabetes after adjustment for Overall Dietary Quality in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands (EPIC-NL) study. Journal of Nutrition [Internet]. 1 juni 2020;150(6):1470–7. Beschikbaar op: https://doi.org/10.1093/jn/nxz340 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?