Jasper van den Heuvel Vinoloog van het Jaar 2023

Vinoloog van het Jaar 2023_foto VVN

Jasper van den Heuvel is Vinoloog van het Jaar 2023 en wint het Lafite Laureaat 2023 en een bezoek aan Château Lafite Rothschild.  Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires.

Jaarlijks organiseren de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) en De Monnik Dranken de competitie om de titel Vinoloog van het Jaar. Na meerdere voorrondes, werd de winnaar afgelopen vrijdag 27 januari 2023, in de finale in Oldenzaal bepaald. Deze ontvangt het Lafite Laureaat, een door De Monnik Dranken en Domaines Barons de Rothschild Lafite gesponsorde prijs.

Finale

Voor de finale moesten de negen beste blindproevers twaalf wijnen in een blindproeverij identificeren door middel van een aantal vragen. De test begon met acht ‘signatuur wijnen’ (vier witte wijnen en vier rode wijnen), dit zijn wijnen waar een land of gebied zich mee identificeert. Bijvoorbeeld Sauvignon Blanc en Marlborough en Tannat en Uruguay. In totaal waren er vier landen cq gebieden vertegenwoordigd; elk heeft een witte- en een rode signatuur wijn.

De finalisten moesten eerst het druivenras van deze acht signatuurwijn invullen. Vervolgens dienden de blindproevers te beslissen welke witte signatuur wijn hoort bij welke rode signatuur wijn; de wijnen van elk paar (vier duo’s in totaal) waren dus afkomstig uit hetzelfde land/gebied van herkomst. Van de laatste vier wijnen, moest wederom het druivenras worden bepaald en de leeftijd van de wijnen.

Winnaars 

Jasper van den Heuvel versloeg de andere finalisten en scoorde vooral goed op het onderdeel met de signatuurwijnen. “Een knappe prestatie, aangezien deze duo’s van signatuurwijnen veel finalisten op het verkeerde been zette,” aldus de jury bestaande uit Cees van Casteren en Andrea de Leeuw.

Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires, zij ontvingen twee flessen wijn en een kristallen Lafite Rothschild karaf.

Finalisten Vinoloog van het Jaar finale 2023

  1. Martin Favié
  2. Jasper Van den Heuvel
  3. Angelique Meulendijks
  4. Rik van Nieuwkerk
  5. Bjorn Scholten
  6. Bernard Witzel
  7. Lisa van der Werf
  8. Ed Carper
  9. Karin Muires

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Organisatie ProWein 2023 kijkt terug op succesvolle editie

Organisatie ProWein 2023 kijkt terug op succesvolle editie

Messe Düsseldorf stond van 19 tot en met 21 maart in het teken van Prowein. De organisatie kijkt terug op een succesvolle editie van deze vakbeurs voor wijn- en gedistilleerdprofessionals. Thema’s als duurzaamheid, alternatieve wijnverpakkingen en no-and-low-alcohol drukten dit jaar een stempel op beurs.

Dranken in de media | Week 12-2023

Dranken in de media | Week 12-2023

Statiegeld op blikjes komt eraan, interview met Sommelier van het jaar, bieroorlog in Afrika en koffie-expert Joost Leopold over leopolderen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren

2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren

2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren