GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Energietransitie

Energietransitie

Het zal u niet ontgaan zijn. We moeten af van fossiele brandstoffen en vol inzetten op verduurzaming. Dat geldt zowel voor particulieren als voor ondernemingen. Welke ontwikkelingen zijn er?

Toename populariteit alcoholvrij bier

Toename populariteit alcoholvrij bier

De populariteit van alcoholvrij bier blijft toenemen. Uit cijfers van Nederlandse brouwers blijkt dat een op de vijftien gedronken biertjes alcoholvrij is. Sinds 2010 is de Nederlandse consumptie van alcoholvrij bier gegroeid met bijna 500 procent.

Drankenbranche in de media -week 33

Drankenbranche in de media -week 33

Wijnboer blij met zomerse temperaturen, het Belgische internetfenomeen Average gaat concurrentie aan met Jupiler en Stella en wat hebben we geleerd van de flessen wijn en wijnstokken die 14 maanden in de ruimte doorbrachten. Wat lazen we de afgelopen week over de drankenbranche? Een greep uit de media.