Eindbod NZO voor nieuwe cao zuivelsector

Melk_Unsplash

Foto: Unsplash

Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)  onderhandelt namens de werkgevers met vakbonden FNV, CNV en De Unie over de nieuwe cao’s voor de zuivelsector. In de laatste onderhandelingsronde heeft NZO een eindbod gedaan.

In het eindbod bieden de werkgevers een loonsverhoging van 6 procent en een eenmalige uitkering van €600,- bruto voor een cao met een looptijd van 1 jaar. De vakbonden willen een salarisverhoging van 10 procent, evenredig aan de inflatie over 2022. Dit volgens de werkgevers niet haalbaar. “De sector staat onder druk als gevolg van de hoge kosten voor energie en grondstoffen”, meldt NZO op de website. “Bedrijfsresultaten zijn de komende tijd onzeker. Een loonsverhoging van 10% is voor de zuivelbedrijven niet te dragen. De kosten bij bedrijven lopen dan zo hoog op dat de financiële gezondheid en toekomstbestendigheid van de sector in gevaar komen.”

Naast de loonsverhoging bieden de werkgevers nog een aantal andere maatregelen in het eindbod. Om functies meer concurrerend te maken op de arbeidsmarkt willen werkgevers de mogelijkheid om specifieke functies tijdelijk hoger te belonen voor bestaande en nieuwe medewerkers. Daarnaast willen ze de mogelijkheid om werknemers op vrijwillige basis een arbeidsovereenkomst te geven voor 40 uur in plaats van 36 uur. Volgens de werkgevers is hier behoefte aan.

NZO meldt dat vakbonden onvoldoende rekening houden met overheidsmaatregelen. “De werkgevers in de zuivel zien oplossingen voor de hoge kosten van levensonderhoud als een gedeelde verantwoordelijkheid. Vakbonden houden geen rekening met de maatregelen die de overheid neemt om de inflatie te dempen en de koopkracht te verbeteren. Een modaal inkomen stijgt door de overheidsmaatregelen in 2023 met 3,7 procent. Lagere inkomens nog meer. Ook andere overheidsmaatregelen, zoals het energieplafond verbeteren de koopkracht in 2023. Het Nibud berekent dat de koopkracht, afhankelijk van de gezinssamenstelling, met 0,5 tot 8,1 procent stijgt door maatregelen van de overheid. Binnen deze context ligt er vanuit de werkgevers voor de zuivelsector een verantwoord en goed voorstel voor nieuwe arbeidsvoorwaarden.”

Bron: NZO

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Stakingen in de drankenindustrie en -groothandel

Stakingen in de drankenindustrie en -groothandel

Onenigheid over de nieuwe cao Drankindustrie en Groothandel in Dranken zorgde ervoor dat de werknemers afgelopen week staakten. Vakbond FNV kondigt voor de komende tijd meer acties aan.

Meer vraag naar biologische melk

Meer vraag naar biologische melk

Volgens Wageningen University & Research groeide de biologische landbouw de afgelopen jaren. Jan Willem van den Berg, Sector specialist Agri bij ING Sector Banking, reageert op dit onderzoek. “Prijsbewuste consument kiest vaker voor biologische melk”.

Leden FrieslandCampina kiezen voor duurzaamheid

Leden FrieslandCampina kiezen voor duurzaamheid

Onlangs vond de vergadering van de ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina plaats. De leden namen besluiten over het Melkgeldreglement, duurzaamheid en uitbreiding van het werkgebied. FrieslandCampina stuurde na afloop het onderstaande persbericht.