Drank in de media - week 37

Rode wijn_unsplash

Foto: Unsplash

Boeren stappen over op wijn, grote verwachtingen voor wijnjaar 2022 en wijn bij de hutspot. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Suikervrij
Foodclicks meldt dat drie grote Nederlandse sportverenigingen een maand lang alleen suikervrije frisdrankalternatieven gaan aanbieden in de kantines. Dit is een alternatief van frisdrankleverancier Vremona met als doel om bewustzijn te creëren en idealiter gedragsverandering.

Lommers in Provence
Gooise kroegbaas Patrick Lommers bottelt zijn eigen rosé. Het gaat om LIP – Lommers in Provence. ”Alleen de eerste drie weken al gingen er 2000 flessen doorheen”, vertelt Patrick Lommers aan Quote.

Brandbrief Italiaanse zuivelgiganten
In Foodbusiness een artikel over de Italiaanse zuivelgiganten Granarolo en de Italiaanse tak Lactalis die in een gezamenlijke brandbrief alarm hebben geslagen. Ze maken zich zorgen over de snel gestegen voedselprijzen door inflatie en de gestegen grondstofkosten en energiekosten. Zij roepen de overheid op om in te grijpen.

Schagense wijn
Over een paar weken wordt de eerste proefoogst van de door crowdfunding aangelegde wijngaard in Schagen geoogst, meldt NH Nieuws. De eerste Schagense wijnen liggen vanaf voorjaar 2024 in de winkels.

Prima wijnjaar 
Geen nachtvorst in het voorjaar, amper regen en volop zon. De weergoden zijn de wijnboeren dit jaar gunstig gezind. “Het belooft een prima jaar te worden”, verteld Henk Takken van Wijngoed Kranenburg aan Contact Noord.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Topjaar
Voor wijnboer Youp Cretier uit Dieren is de extreme droogte in Gelderland minder erg dan voor andere boeren. Hij kan eerder oogsten dan normaal. Tegen De Gelderlander zegt hij: “Het gaat waarschijnlijk een topjaar worden.”

Saxofoon
Peter van der Zanden verteld over het tot stand komen van zijn carrière en zijn wijngaard de Zandberg in Bergeijk aan ED. Op zondag 18 september is er een open dag. Hier mag iedereen tussen 12.00 en 17.00 uur een kijkje komen nemen en een glas wijn heffen.

Eau de vie
Voor de fruitteelt is 2022 een moeizaam jaar. Door de droogte valt het fruit spontaan uit de boom. Voor distillateur Arjan Smit is het echter een topzomer, want ook appels met een vlekje of een buts zijn perfect voor het maken van eau de vie. “Hoe meer zon, hoe beter de alcohol”, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Witbier
In een reportage in De Tijd vertelt Christine Celis over het voortzetten van de legacy van haar vader door het Hoegaardse witbier weer groot te maken.

Hutspot
Een volle rode wijn past prima bij een hutspot, vond eigenaar Yvo Erades van La Bordelaise. Samen met sommelier Nico van Dijk nodigde hij een aantal commissieleden van de 3 October Vereeniging uit om de ‘Hutspotwijn van het jaar’ in de winkel aan de Nieuwe Rijn te komen kiezen, aldus Sleutelstad.

Financieringsronde
PR Newswire meldt dat de Green Coffee Company de lancering aankondigde van zijn serie C-financieringsronde van 100 miljoen dollar. “Deze financieringsronde zal ons verder op weg helpen naar ons doel om 's werelds grootste producent van arabica-koffie te worden.”

Overstappen
Volgens RTL Nieuws stappen steeds meer Nederlandse boeren over op wijn omdat ze minder toekomstperspectief zien in ‘gewone’ landbouw, . Redenen hiervoor zijn onder andere de vele regels, maar ook de schaalvergroting.

Dossiers
Lees ook
Nieuw boek over Madeira wijn

Nieuw boek over Madeira wijn

Madeira is een versterkte wijn die gemaakt wordt op het eiland Madeira. Wijnstudio oprichter Jeroen Bronkhorst is een groot liefhebber van deze wijn en schreef er een boek over. Op 25 november neemt de Portugese Ambassadeur in Den Haag, António de Almeida Lima, het eerste exemplaar van Madeira Wine Today, in ontvangst.

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling komt Nespresso met biologisch afbreekbare koffiecups. In de lente start een pilot met deze cups in Frankrijk en Zwitserland. Papier vormt de basis van de nieuwe cups. Binnen een jaar wil Nespresso het product ook op andere Europese markten brengen.

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Momenteel vindt in Qatar het WK Voetbal plaats. In de stadions mag geen alcohol geschonken dus ook geen bier van sponsor Budweiser. Daarom maakt de Amerikaanse bierbrouwer bekend dat ze de biervoorraad voor het WK schenken aan het winnende land.