Champagnesector bezorgd over klimaatverandering

15 augustus 2023 Redactie BeverageNL Pexels

Comité Champagne maakt zich zorgen over de toekomst van champagne. Door klimaatverandering krijgt de streek steeds meer te maken met droogte en hogere temperaturen. Dit kan op de langere termijn de smaak van champagne veranderen, meldt De Tijd.

De afgelopen dertig jaar steeg de temperatuur in de Champagne met 1,1ºC. Op de korte termijn is dat gunstig. De warmere zomers maken de druiven zoeter en dat komt ten goede aan de kwaliteit van de champagne. “De voorbije twintig jaar is de smaak echt geoptimaliseerd', vertelt Grégoire Van den Ostende, Benelux-directeur van het Comité Champagne aan De Tijd. “Dat komt uiteraard ook door modernisering en betere technieken, maar de natuurlijke suikers hebben het smaakevenwicht bijna perfect in balans gekregen.”

Gevolgen langere termijn

Maar op de lange termijn kan dit anders uit gaan pakken. Een rapport van onderzoeksbureau S&P Global voorspelt dat in 2050 droogte en hitte dusdanig toenemen dat de champagneproductie in gevaar komt. Door de combinatie van drogere zomers en mildere winters gaan de druiven sneller rijpen, ontwikkelen meer suikers, wat weer zorgt voor meer alcohol. Hierdoor kan de champagne uiteindelijk de frisse smaak verliezen.

Onderzoek naar oplossing

Dit alles is reden voor het Comité Champagne om onderzoek te doen naar een mogelijke oplossing. Momenteel wordt gekeken naar het gebruik van andere druiven die trager rijpen en ook meteen beter bestand zijn tegen ziektes. Geen makkelijke opgave vanwege de strenge eisen waaraan Champagne moet voldoen.

Andere druiven

Er zijn zeven druivenrassen die voor de drank gebruikt mogen worden. Wijnboeren gebruiken vooral de chardonnay, pinot noir, pinot meunier en in mindere mate de arbane, petit meslier, pinot blanc en pinot gris. Wijnbouwers experimenteren nu met deze laatste vier, om te kijken hoe deze gedijen in het warmere klimaat. Daarnaast kijk het Comité ook naar nieuwe druivenrassen. Tot 2032 loopt er een testfase met de voltis. Deze druif kan later geoogst worden en heeft minder last van nachtvorst in de lente. 

Bron: De Tijd

Altijd op de hoogte blijven?