Wijn Bordeaux krijgt mogelijk rooksmaak

Wijngaard Bordeaux_pixabay

Foto: Pixabay

Wijnboeren in de Bordeaux vrezen dat hun wijn dit jaar een rokerige smaak krijgt, veroorzaakt door de grote bosbranden in het zuidwestelijke Franse departement Gironde deze zomer.

Pierre-Louis Teissedre, Franse topvinoloog en hoogleraar aan de universiteit van Bordeaux, spreekt van “een tikkende tijdbom”. De bosbranden veroorzaken rook die zich aan de schil van de druif kan hechten en vervolgens ook de smaak aantast. Bij de gisting en de rijping van de wijn komt deze rooksmaak naar boven.

Teissedre vreest vooral voor de wijnen uit de wijnstreek Graves, maar ook andere wijngebieden die in de buurt van de bosbranden liggen kunnen last krijgen van de rooksmaak. Of Teissedres vrees terecht is, wordt pas bekend nadat de Bordeaux wijn gereed is en geproefd kan worden.

Bron: Nu.nl / BNR / Twitter Pierre-Louis Teissedre

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

De 43e editie van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen. Met de lancering maakt Platter’s by Diners Club Wine Guide ook de lijst van wijnen met vijf sterren en de winnaars van ‘Best Presterende Wijnhuis van het Jaar’, ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar, ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Wijnen van het Jaar’ bekend.

Nieuw boek over Madeira wijn

Nieuw boek over Madeira wijn

Madeira is een versterkte wijn die gemaakt wordt op het eiland Madeira. Wijnstudio oprichter Jeroen Bronkhorst is een groot liefhebber van deze wijn en schreef er een boek over. Op 25 november neemt de Portugese Ambassadeur in Den Haag, António de Almeida Lima, het eerste exemplaar van Madeira Wine Today, in ontvangst.

Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Château Gort & Gort brengt Bourdogne op de markt. Deze nieuwe wijn maakten Ilja en Klaas Gort in de Bordeaux van wijnplanten uit de Bourgogne. Een verboden wijn, volgens de twee, want officieel mag in de Bordeaux de bourgognedruif niet worden geplant.