Wijn Bordeaux krijgt mogelijk rooksmaak

Wijngaard Bordeaux_pixabay

Foto: Pixabay

Wijnboeren in de Bordeaux vrezen dat hun wijn dit jaar een rokerige smaak krijgt, veroorzaakt door de grote bosbranden in het zuidwestelijke Franse departement Gironde deze zomer.

Pierre-Louis Teissedre, Franse topvinoloog en hoogleraar aan de universiteit van Bordeaux, spreekt van “een tikkende tijdbom”. De bosbranden veroorzaken rook die zich aan de schil van de druif kan hechten en vervolgens ook de smaak aantast. Bij de gisting en de rijping van de wijn komt deze rooksmaak naar boven.

Teissedre vreest vooral voor de wijnen uit de wijnstreek Graves, maar ook andere wijngebieden die in de buurt van de bosbranden liggen kunnen last krijgen van de rooksmaak. Of Teissedres vrees terecht is, wordt pas bekend nadat de Bordeaux wijn gereed is en geproefd kan worden.

Bron: Nu.nl / BNR / Twitter Pierre-Louis Teissedre

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Meer over
Lees ook
Dranken in de media | Week 12-2023

Dranken in de media | Week 12-2023

Statiegeld op blikjes komt eraan, interview met Sommelier van het jaar, bieroorlog in Afrika en koffie-expert Joost Leopold over leopolderen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren

2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren

2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren

Nederlandse wijnboeren profiteren van warme zomer met oogstrecord

Nederlandse wijnboeren profiteren van warme zomer met oogstrecord

2022 was een goed jaar voor de Nederlandse wijnboeren. Volgens de cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) produceerden de wijnboeren 9.837 hectoliter wijn. Dat is zo’n dertig procent meer dan een jaar eerder.