Wat vinden brouwers van de TEK-regeling?

Brouwerij_Bier brouwen_Pixabay

Foto: Pixabay

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) moet mkb-bedrijven als onafhankelijke brouwers gaan ondersteunen bij de hoge energiekosten. Craft Brouwers twijfelt of deze regeling wel gaat helpen. Daarom wil de organisatie weten wat brouwers van de regeling vinden en of ze aan de voorwaarden voldoen.

De TEK-regeling geldt voor bedrijven met maximaal 250 werknemers die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten en meer dan 5000 m3 gas of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit verbruiken. De jaaromzet moet minder dan 50 miljoen euro zijn.  De regeling gaat april 2023 in en vergoedt de helft van de energiekosten tot een maximum van 160.000 euro per jaar.  

Kritiek

Vanuit verschillende branches, zoals de slagers en de bakkers, kwam er al kritiek op de regeling. Ook Craft Brouwers vraagt zich af of de TEK-regeling wel gaat helpen. Allereerst start de regeling pas in het tweede kwartaal van 2023. Omdat de eerste twee kwartalen van 2023 worden gebruikt als toetsing voor het percentage van de energiekosten ten opzichte van de omzet, verwacht Craft Brouwers dat er pas halverwege het derde kwartaal een vergoeding komt. De kosten tot 1 november zijn volgens Craft Brouwers sowieso voor eigen rekening. 

Meer problemen

Daarnaast zijn de gestegen energieprijzen niet het enige probleem voor de brouwers. Ook de kosten voor grondstoffen, personeel en logistiek zijn sterk toegenomen. Al deze kosten kunnen niet volledig in de bierprijs verrekend worden. Ook moeten veel ondernemers de steun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis terugbetalen. En tot is de aangekondigde accijnsverhoging vanaf 1 januari 2024 ook nog niet van tafel.

Gebakken lucht

In de nieuwsbrief van oktober noemt Craft Brouwers de TEK-regeling gebakken lucht. “Normale bedrijfsvoering is zo niet meer mogelijk. Alle plannen die er zijn bij de brouwers om structureel te verduurzamen zijn niet meer te financieren.”

Craft Brouwers wil graag weten wat brouwers van de regeling vinden en of zij aan de voorwaarden voldoen. “Laat het ons weten, uiterlijk 4 november. Met deze gegevens kunnen we naar het ministerie om aandacht te vragen voor de problematiek, en de belangen van de onafhankelijke brouwerijen te behartigen.” Alle informatie kan gestuurd worden naar info@craftbrouwers.nl.

Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Two Chefs Brewing start crowdfundcampagne

Two Chefs Brewing start crowdfundcampagne

Om onafhankelijk door te groeien start Two Chefs Brewing een crowdfundcampagne. De Amsterdamse craftbier brouwerij wil in 2025 de brouwcapaciteit verdubbelen om aan de toenemende vraag te voldoen. Hiervoor is een lening van minimaal €500.000 nodig.