Verantwoorde alcoholconsumptie steeds meer norm
Uit de voedselconsumptiepeiling van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders bijna 20 procent minder alcohol zijn gaan drinken ten opzichte van zes jaar geleden. Peter de Wolf, directeur STIVA is verheugd over deze cijfers: “Opnieuw zien we bevestigd dat verantwoord drinken in Nederland de norm is. Gezamenlijke inspanningen via het Nationale Preventieakkoord zullen hopelijk nog een extra boost geven aan het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.”
Alcoholconsumptie
De consumptie van alcoholhoudende drank onder 9-69 jarigen is met bijna 20 procent afgenomen ten opzichte van de vorige meting in 2007-2010. Dit sluit aan bij andere cijfers. Zo is er ook is het overmatig drinken de afgelopen 15 jaar met 24 procent gedaald. Ook daalde het aandeel van alcohol in het verkeer van 4 procent in 2002 naar 1,4 procent in 2017. Ook komt het steeds minder vaak voor dat vrouwen tijdens de zwangerschap alcohol drinken, namelijk 8,9% in 2015 tegenover 22,4% in 2007.
De voedselconsumptiepeiling
Het RIVM bracht in de voedselconsumptiepeiling het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. De peiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.
STIVA
Verenigd in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert STIVA een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA).
Meer over
Lees ook
RIVM: Nederlanders drinken minder suikerhoudende dranken
Nederlanders leven gezonder, meldt het RIVM. Volgens de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) drinken Nederlanders minder suikerhoudende dranken en meer water en thee.
RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.
Staatssecretaris stopt met preventie-overleg alcohol
Staatssecretaris Maarten van Ooijen stopt met het preventie-overleg over problematisch alcoholgebruik. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) en Nederlandse Brouwers laten weten teleurgesteld te zijn over dit besluit.