Twee wereldtitels voor Grolsch bij World Beer Awards

30 augustus 2022 Redactie BeverageNL

Grolsch won twee wereldtitels tijdens de grande finale van de World Beer Awards (WBA). Zowel Grolsch Krachtig Kanon en Grolsch Puur Weizen kregen de titel ‘Beste Bier van de Wereld’ binnen hun categorie noemen. Eerder sleepte de bierbrouwer al dertien awards in de wacht bij de eerste ronde.

De World Beer Awards is een jaarlijkse, wereldwijde competitie. In 2021 won Grolsch ook twee wereldtitels, voor Grolsch Frisse Lentebok en Grolsch Kristalheldere Zomerbok. Dit jaar deden er meer dan 3200 bieren mee afkomstig uit meer dan vijfitg landen. De bieren worden blind geproefd en beoordeeld door een vakjury.

“Het is een enorme eer dat ons vakmanschap op dit wereldtoneel door een vakjury wordt erkend”, zegt Marc Janssen, Meesterbrouwer bij Grolsch. “Om nu al twee jaar op een rij maar liefst twee wereldtitels binnen te slepen komt niet vaak voor. Daar kunnen alle brouwers bij Grolsch trots op zijn.”

Nederlandse Weizen

Meesterbrouwer Janssen is extra trots op de wereldtitel voor Grolsch Weizen: “Voor mij persoonlijk betekent deze prijs erg veel. Bijna 20 jaar geleden heb ik voor het eerst met mijn vader Grolsch Weizen gebrouwen. In 2007 werden we ook al uitgeroepen tot beste Weizen ter wereld. Dat we nu opnieuw de klassieke Duitse Weizenbrouwers als Weihenstephaner en Franziskaner achter ons laten is een enorme prestatie.”

“Maar natuurlijk is ook Kanon een terechte winnaar”, vervolgt Janssen. Dit bier is winnaar in de categorie ‘Pale Barley Wine’ (Gerstewijn, bier met een hoog alcoholpercentage en een volle smaak). Grolsch Krachtig Kanon werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997, toen het deel uitmaakte van een reeks van 6 speciaalbieren die werden gebrouwen ter ere van het 100-jarig bestaan van de beugel. “Bijzonder dat we wereldwijde erkenning hebben gekregen voor twee bieren die we al lange tijd brouwen.”

World Beer Awards

De World Beer Awards bekroont jaarlijks binnen verschillende categorieën de beste bieren van de wereld. Gespecialiseerde proefpanels van internationale bierspecialisten testen tijdens de jaarlijkse proeverij de bieren. Dit jaar namen er meer dan 3200 bieren deel uit meer dan vijftig landen.

De wedstrijd bestaat uit drie rondes en tien hoofdcategorieën. In de eerste ronde vergelijkt de jury alle bieren uit hetzelfde land met elkaar. Hierbij wordt uit elke subcategorie een winnaar gekozen (de ‘country winner’). De tweede, derde en vierde plek ontvangen vervolgens per land medailles (goud, zilver, brons). In de tweede ronde worden de country winners uit elk land in hun subcategorie vergeleken. De winnende bieren (‘world style winners’) strijden in de laatste ronde tegen elkaar voor de titel 'Best Beer in the World' in de tien hoofdcategorieën

Altijd op de hoogte blijven?