TU Delft ontwikkelt nieuwe techniek om smaak alcoholvrij bier te verbeteren

18 januari 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

Bioprocestechnologe ir. Deborah Gernat heeft een nieuwe zuiveringsmethode ontwikkeld om de smaak van alcoholvrij bier te verbeteren. Op basis van dit onderzoek hoopt zij op 9 april te promoveren aan de TU Delft.

Alcoholvrij bier is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De smaak van dit bier is verbeterd, maar alcoholvrij bier smaakt anders dan een gewoon biertje. Dit komt door de wort, het bruine gekookte gerstenat dat door fermentatie wordt omgezet naar alcohol. Voor alcoholvrij is het fermentatieproces korter en blijft de zogenaamde wortsmaak achter.

Zeolieten

Het is lastig om deze smaak uit het bier te filteren. De hopsmaak, de kleur en de schuimkraag moet behouden blijven en ook moet de techniek opgeschaald kunnen worden naar industrieel niveau. Gernat gebruikte zeolieten als filter.

Zeolieten zijn zeer poreuze materialen die heel selectief kunnen zuiveren. Door de juiste zeoliet te gebruiken, kunnen alleen de wortmoleculen uit het bier gefilterd worden en blijft de rest (denk aan de hopsmaak, schuimkraag en kleur) behouden. Bovendien is deze nieuwe techniek niet alleen een effectieve filter, maar kan ook worden opgeschaald.

Heineken

Heineken financierde dit onderzoek. Gernat treedt na haar promotieonderzoek in dienst als onderzoeker bij de R&D-afdeling van de brouwer. Onderzoek naar opschaling van de zeolietenzuivering wordt een van haar onderzoeksonderwerpen, meldt TU Delft.

Bron: TU Delft

Altijd op de hoogte blijven?