The GlenDronach lanceert 50 Years Old Single Malt

24 februari 2022 Redactie BeverageNL

Begin februari bracht The GlenDronach een 50 jaar oude whisky uit. De GlenDronach 50 Years Old Single Malt is de oudste en zeldzaamste whisky die de Schotse distilleerderij tot nu op de markt heeft gebracht. Wereldwijd zijn er 198 flessen beschikbaar, 2 daarvan worden in Nederland verkocht.

The GlenDronach 50 Years Old rijpte decennialang in Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten van de Spaanse bodega’s uit Jerez in Andalusië. Master Blender Rachel Barrie selecteerde deze vaten persoonlijk. Slechts een aantal vaten kunnen de leeftijd van 50 jaar bereiken, doordat er elk jaar 1 procent van de rijpende whisky verdampt. Dit wordt ook wel de Angels share genoemd.

50 Years Old Single Malt

Master Blender, Rachel Barrie: "Na 50 jaar is de whisky uitzonderlijk rijk en verleidelijk, met zachte lagen van intense complexiteit. In de neus zijn rijpe zwarte kersen en pruimen de basis voor de harmonie van rollend steenfruit, terwijl het gehemelte een voortreffelijke samenbreng van smaak vormt met dichte ondertonen van donkere chocolade, tabak en cacao.”

Barrie vond het bijzonder om als laatste verantwoordelijk te zijn voor de oudste whisky van The GlenDronach tot nu toe. “Een whisky die van generatie op generatie is doorgegeven. Het resultaat is een handgemaakte Highland Single Malt die een verhaal vertelt van passie, waarvan The GlenDronach 50 Years Old de zeldzaamste van allemaal is.”

The GlenDronach

The GlenDronach is een van de oudste distilleerderijen in Schotland. De geschiedenis gaat terug tot 1826. De Schotse distilleerderij was een van de eerste met een licentie voor distilleren. De distilleerderij staat bekend vanwege het rijpen van whisky in sherryvaten. De wijze van productie van de whisky is in al die jaren bijna niet veranderd.

Altijd op de hoogte blijven?