Succesvolle editie ProWein 2022

24 mei 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Messe Düsseldorf 

Na de verplichte pauze vanwege corona is vakbeurs ProWein terug van weggeweest. De editie van 2022 was volgens de organisatie een succes. Er heerste een positieve stemming in de dertien beurshallen. Bezoekers en exposanten waren blij dat ze elkaar weer konden ontmoeten.

ProWein 2022 trok circa 5.700 exposanten uit 62 landen en ruim 38.000 vakbezoekers uit 145 landen. “Door de Covid-piek in het eerste kwartaal van dit jaar, moesten we alle voorjaarsbeurzen naar mei en juni verplaatsen, en in het geval van boot Düsseldorf een beurs zelfs geheel annuleren,” legt Erhard Wienkamp, directeur van Messe Düsseldorf uit. “Onze dank gaat expliciet uit naar de exposanten en bezoekers, die de verschuiving naar mei hebben ondersteund en hebben laten zien, dat ze achter ProWein staan. En hun commitment bleek het waard te zijn, daar veel exposanten aan hebben gegeven goede zaken te hebben gedaan.”

Internationaal 

Volgens de organisatie onderscheidt ProWein zich van andere beurzen vanwege het hoge internationale gehalte van zowel de vraag- als aanbodzijde. “ProWein is de enige internationale vakbeurs die de complete wereldmark toont”, zegt Michael Degen, Executive Director Messe Düsseldorf. “Dienovereenkomstig is ook de internationaliteit van de bezoekers zeer hoog. Twee derde van de meer dan 38.000 professionals uit speciaalzaken, de levensmiddelenhandel en horeca die voor ProWein naar Düsseldorf zijn gereisd, komt uit het buitenland.”

Elkaar weer ontmoeten

Verschillende exposanten laten in een reactie op de beurs weten blij te zijn dat er weer een live vakbeurs kon plaatsvinden.  “De Duitse exposanten waren blij om na een pauze van drie jaar op ProWein weer persoonlijke gesprekken met hun klanten te kunnen voeren", zegt Monika Reule, directeur van het Deutsche Weininstitut, partner van ProWein. "Het persoonlijke contact is onvervangbaar", vult Theresa Olkus, directeur van de VDP aan.

Daarnaast roemen exposanten het internationale karakter van de beurs. “ProWein is het ideale platform om onze internationaliseringsstrategie verder aan te drijven", zegt Udo Bruns van Semper idem Underberg AG. Ook Anne-Laure Rayne-Helfrich van Les Grands Chais de France benoemt dit. "We hebben onze klanten, en dan vooral de inkopers uit Europa, de USA en Afrika, kunnen bereiken en goede deals kunnen sluiten.”  

‘Urban gastronomy’ en ‘caravaning & wine’

Op de beurs vonden twee premières plaats vertelt Bastian Mingers, projectleider van ProWein. De lounge ‘urban gastonomy@ProWein’ en de speciale tentoonstelling ‘Caravaning & Wine’, een samenwerking tussen ProWein en CARAVAN SALON. De lounge in hip-hop-stijl bood een maatwerk aanbod voor de gastronomie. De vijf dagelijkse workshops met tastings en interviews richtten zich op de uiteenlopende kennisniveaus van de gastronomiemedewerkers – van beginners tot professionals. De speciale tentoonstelling ‘caravaning & wine’ zette in op het trendthema ‘wijntoerisme’ - voor veel wijntelers een belangrijk afzet- en imagekanaal.  

Volgend jaar vindt ProWein weer gewoon in maart plaats, en wel van 19 tot en met 21 maart 2023. Daarnaast staan er verschillende internationale spin-offs van ProWein gepland. Dit zijn:

  • ProWine Singapore: 5 tot en met 8 september 2022
  • ProWine Sao Paulo: 27 tot en met 29 september 2022
  • ProWine Mumbai: 17 tot en met 18 oktober 2022
  • ProWine Shanghai: 8 tot en met 10 november 2022
  • ProWine Hong Kong van 10 tot en met 12 mei 2023

Altijd op de hoogte blijven?