Staatssecretaris stopt met preventie-overleg alcohol

Alcohol Drinken_Unsplash

Foto: Unsplash

Staatssecretaris Maarten van Ooijen stopt met het preventie-overleg over problematisch alcoholgebruik. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) en Nederlandse Brouwers laten weten teleurgesteld te zijn over dit besluit.

Aan het preventie-overleg, Tafel Problematisch Alcoholgebruik van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA), namen zowel de drankenindustrie en verschillende gezondheidsorganisaties deel. In een brief aan de Tweede Kamer laat Van Ooijen weten dat de gesprekken met de betrokken partijen te weinig opleveren. De standpunten en belangen van de producenten van alcohol en de gezondheidsfondsen zijn volgens de staatssecretaris ‘onoverbrugbaar’.

Gezondheidsorganisaties

Eerder stapten het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Nederlandse Vereniging Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI) al uit het overleg. De organisaties noemden in EenVandaag de gesprekken in aanwezigheid van de drankenindustrie weinig effectief. Het zou lastig zijn om afspraken te maken over alcoholpreventie met een partij aan tafel die juist belang heeft bij de verkoop van alcohol.

STIVA

Peter de Wolf, directeur STIVA, weerlegt dat. Volgens STIVA komt het juist door gezondheidsorganisaties dat het overleg stopt. “De producenten en importeurs committeren zich al 40 jaar aan de doelstellingen van verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde alcoholmarketing. We hebben met elkaar in 2018 afspraken gemaakt en ook kwantitatieve doelstellingen met elkaar afgesproken voor 2040. We liggen bij bijna al die doelstellingen op koers.”

Hij wijst onder andere op de onafhankelijke evaluatie van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken en dat grote internationale social media platforms marketing voor alcoholhoudende dranken onzichtbaar hebben gemaakt voor 18-minners. Ook waren er extra activiteiten, zoals het project KIKID Booze, het laten verwijderen van content op bijvoorbeeld TikTok en de BOB campagne. STIVA blijft volgens De Wolf gecommitteerd aan het Preventieakkoord.

Nederlandse Brouwers

Ook Nederlandse Brouwers is teleurgesteld. “Nederlandse Brouwers staat voor de handtekening die in 2018 onder het Nationaal Preventieakkoord is gezet”, zegt Directeur Nederlandse Brouwers Lucie Wigboldus. “Wij zijn met succes bezig met het uitvoeren van de afspraken die we daarin hebben afgesproken. Samenwerking tussen partijen is daarbij van groot belang. Met het opheffen van de tafel wordt gehoor gegeven aan de opstelling van de anti-alcohollobby, die sowieso tegen alcohol is en die niet langer met commerciële partijen aan de tafel wil zitten. Dit was vanaf het begin de opstelling van sommige partijen waardoor samenwerking onmogelijk was.”

Hoe het nu verder gaat is niet bekend. Staatssecretaris van Ooijen laat weten in gesprek te blijven met alle partijen.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe directeur Nederlandse Brouwers

Nieuwe directeur Nederlandse Brouwers

Nederlandse Brouwers krijgt een nieuwe directeur. Meint Waterlander volgt Lucie Wigboldus op. “Meint combineert kennis van de biersector, politieke ervaring en zijn jarenlange ervaring als woordvoerder en communicatieadviseur in een maatschappelijk relevante omgeving”, aldus Fred Teeven, voorzitter Nederlandse Brouwers.

STIVA neemt juridische stappen tegen TikTok-account

STIVA neemt juridische stappen tegen TikTok-account

De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) neemt juridische stappen tegen TikTok-account SterkindeKeuken, dat zegt directeur Peter de Wolf tegen onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). SterkindeKeuken plaatst video’s op TikTok die lijken op alcoholreclame en dat wil de alcoholsector niet.

Japan roept jongeren op om meer alcohol te drinken

Japan roept jongeren op om meer alcohol te drinken

Opvallend nieuws uit Japan. Terwijl in Nederland de overheid jongeren juist oproept om minder te gaan drinken, gebeurt in Japan het tegenovergestelde. De Japanse jongeren moeten meer alcohol gaan drinken. De reden? Meer inkomsten voor de overheid.