SlijtersUnie

3 maart 2021 Ron Andes

Een jaar geleden benadrukte ik het belang van het lidmaatschap van de SlijtersUnie. Mede dankzij de steun van de ondernemersorganisatie MKB-Nederland, waarbij de SlijtersUnie-leden automatisch aangesloten zijn, kregen we het voor elkaar dat onze overheid de slijtersbranche officieel onder de noemer foodwinkels plaatste.

Het had niet veel gescheeld of we hadden niet eens open kunnen blijven. De crisis duurt inmiddels al langer dan een jaar en het einde is nog niet echt in zicht. Intussen hebben we te maken gehad met een avondklok, maar ook dat raakte onze branche niet want na 21:00 uur mocht er sowieso geen alcohol meer worden verkocht.

Eind december is de nieuwe alcoholwet aangenomen, waardoor webshops aan strengere regels onderworpen worden. Een van de belangrijkste punten in de nieuwe wet is naleving van de minimum leeftijdsgrenzen. Helaas blijkt dit bij de zelfstandige slijter ook nog steeds niet op correcte wijze te gebeuren. Verder in Klare Taal meer hierover.

Reden dat ik dit aankaart, is dat binnenkort nieuwe Tweede Kamer verkiezingen plaatsvinden en dan kan het spannend worden, want mogelijk komt de slecht presterende slijtersbranche dan onder vuur te liggen. Het huidige demissionaire kabinet zal geen wetsvoorstellen meer behandelen die ingrijpend van aard zijn, dus daarmee is het wetsvoorstel van Eric Ziengs voorlopig van de baan. Wie er na de verkiezingen het voor het zeggen krijgen, is aan de stemmer, dus ook aan jullie!

Op 17 mei aanstaande neemt Ron Andes afscheid als voorzitter van de SlijtersUnie. In de onderstaande bijdrage kijkt hij terug op 12 jaar voorzitterschap. Wie hem gaat opvolgen is op dit moment nog niet zeker. Zodra binnen het bestuur overeenstemming is over een voordracht, zullen de leden hierover geïnformeerd worden. Lees hier zijn terugblik op 12 jaar voorzitterschap.

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 149.

Altijd op de hoogte blijven?