Slijterijen willen protocol voor omgang met alcoholisten

27 oktober 2022 Redactie BeverageNL Pixabay
Foto: Pixabay

In slijterijen komen regelmatig klanten met een ernstige alcoholverslaving. Slijters en hun medewerkers hebben echter geen protocol om hiermee om te gaan. Het gevolg is dat ze drank vaak maar gewoon meegeven. Dat wil de branche anders, meldt EenVandaag.

Medewerkers zien regelmatig klanten structueel enorme hoeveelheden drank halen, maar hebben geen handvatten om hier verantwoord mee om te gaan. Volgens schattingen is zo’n 8 procent van de klanten een zware drinker. Een protocol kan medewerkers helpen in het contact deze klanten, in plaats van alleen maar de drank verkopen.

Problematisch alcoholgebruik

De drankverkoop aan alcoholisten ziet de branche als een probleem, laat secretaris Eus Peters van de Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN) weten aan EenVandaag. “Alcohol is een speciaal product, dat vraagt om een speciale omgeving en getrainde medewerkers. Ook wij willen problematisch alcoholgebruik terugdringen.”

Zinvol

Ook het Trimbos-Instituut noemt een dergelijk protocol ook zinvol. Maddy Blokland vertelt namens het instituut dat zo’n protocol snel opgezet kan worden. Ook het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat ze het nut van een dergelijk protocol te zien. “Wij vinden het heel positief dat er in slijterijen wordt nagedacht over protocollen over hoe om te gaan met de aankoop van grote hoeveelheden alcohol, en met situaties die wijzen op problematisch alcoholgebruik.”

Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag

Altijd op de hoogte blijven?