Schiedamse distilleerderij gaat traditionele West-Afrikaanse drank produceren

De Schiedamse distilleerderij Serious Bee Distillers gaat de traditionele West-Afrikaanse drank sodabi produceren. Na een proefsessie ondertekende prins Ekue Leopold Messan van het Guin Mina volk een intentieverklaring.

Sodabi wordt in West Afrikaanse landen gedistilleerd uit palmwijn. Het is een spirituele drank die de bevolking gebruikt voor plengoffers (drankoffers) bij belangrijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld bij een geboorte, bruiloft of overlijden. Voor de consumptie van sodabi worden de voorvaderen geëerd door een beetje van de doorzichtige drank op de grond te gooien.

Kwaliteit sodabi

In de koloniale tijd was de productie van sodabi verboden en gebeurde in het geheim. Vandaag de dag is er ook weinig toezicht op de productie. Dit alles komt de kwaliteit van de drank niet ten goede. Prins Leopold, naar eigen zeggen drie tot vier miljoen onderdanen in de landen Togo, Benin en Ghana heeft, wil dit veranderen. Hij vertelt aan Rijnmond: “Wij zijn op zoek naar een goeie kwaliteit sodabi. Het proces is hier beter dan de traditionele manier van stoken in West-Afrika. Daarom gaan we met onze ingrediënten - palmwijn - uit West-Afrika hier de sodabi maken.”

Alwine van Winsendat van Serious Bee Distillers zegt tegen Rijnmond heel trots te zijn. “Dit is hartstikke bijzonder en verzin je niet. Wij hebben veel respect voor de achtergrond van de drank en het verhaal. Het is bijzonder dat het uit Schiedam moet komen. ”

Bekijk hieronder het verslag van het bezoek van de prijns en zijn gevolg aan de Schiedamse distilleerderij.

Bron: Rijnmond / Schie tv

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Herintroductie drankmerk Rynbende

Herintroductie drankmerk Rynbende

Tijdens het Jenever Festival keert het eeuwenoude drankmerk Rynbende terug. Op zaterdag 25 maart neemt Cor Lamers, de burgemeester van Schiedam, de eerste fles met oude jenever in ontvangst.

Distilleerderij Rutte geeft gratis workshops weg vanwege 150-jarig bestaan

Distilleerderij Rutte geeft gratis workshops weg vanwege 150-jarig bestaan

In 2022 viert Distilleerderij Rutte het 150-jarig bestaan. Daarom geeft de distilleerderij 150 workshops gin weg. Eén voor elk jaar dat Rutte bestaat.

Tamworth Distilling maakt nieuwe whisky van invasieve groene krab

Tamworth Distilling maakt nieuwe whisky van invasieve groene krab

In New England is de groene krab een plaag. Reden voor Tamworth Distilling om het schelpdiertje te verwerken in de nieuwe whisky Crab Trapper.