Rianne Ogink laatste genomineerde Wijnvrouw van het Jaar 2022

25 augustus 2022 Redactie BeverageNL
Foto: MissPublicity

De vierde en laatste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2022 is bekend. De jury nomineerde dinsdag 23 augustus Rianne Ogink tijdens een lunch bij Cannibale Royale. Op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt in het Wijntheater de finaleshow plaats. In 2022 is elke nominatie gekoppeld aan een wijnmerk uit het porfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. De vierde nominatie stond in het teken van Familia Torres.

Met haar 31 jaar is Rianne de jongste genomineerde Wijnvrouw ooit. De jury vindt Rianne een groot voorbeeld voor de jonge wijnvrouwen in Nederland. “Ze laat zien dat je met een enorme inzet, passie en verdieping in relatief korte tijd aan de top kunt komen. Het is een enorme wijnfanaat met ambitie, heeft eigen initiatieven wat betreft educatie en heeft pas geleden een seminar voor wijnmakers uit Zuid-Afrika georganiseerd. Zij maakt ons nieuwsgierig naar de toekomst!”

Rianne Ogink

Rianne begon met de opleiding HBO Sportmanagement begon, maar gooide het roer om. Ze begon als bedrijfsleidster in een restaurant in Gorssel en vond dat ze ook wat over wijn moest weten. Ze volgde WSET 2 wijncursus, gevolgd door WSET 3 en WSET 4 en later het diploma Course.  Een paar jaar geleden begon ze restaurant Zoldering in Amsterdam., wat onlangs een Michelin ster kreeg. Rianne is vaak te vinden op diverse wijnproeverijen, waarover zij zegt: “Wat is het toch lekker dat je je hele leven kan blijven leren, weer geïnspireerd raakt en telkens weer nieuwe bevlogen mensen ontmoet. Het mooie vind ik dat de wijnwereld niet meer zo stoffig is en elitair!”

Daarnaast schrijft Rianne af en toe wijnartikelen voor Le Club des Vins (genomineerde van Wijnvrouw 2021) en vanaf september 2022 gaat ze ook columns schrijven voor de Grote Hamersma. Ze heeft een aantal masterclasses georganiseerd met sprekers uit de top van hun vakgebied. In september verhuist ze naar de Bordeaux om daar een jaar lang Bachelor Vitcultuur & Oenology te studeren. Haar grootste droom is om uiteindelijk wijngaard manager te worden, waar dan ook in de wereld.

De finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2022 bestaat uit Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) , Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021) en Barbara Verbeek. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2022. Naast de jury heeft ook het publiek een rol in de verkiezingen. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan er online gestemd worden. Eerder nomineerde de jury al Tatjana PuklavecJolande Vos en Liesette van Eijnsbergen.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Walraven Sax

Walraven Sax sponsort Wijnvrouw van het Jaar 2022. Het bedrijf startte haar activiteiten in 1823 en is een van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij importeren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, Aix Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo en Amarula. : “Wij zijn trots om de nieuwe wijnpartner van Wijnvrouw van het jaar te zijn", zegt Manuela Feijoo Jimeno, Commercieel directeur Walraven Sax. "Wij zien tegenwoordig bij steeds meer van onze wijnhuizen vrouwelijke wijnmakers en veel merken en wijnen worden steeds eleganter. Dit sluit dan ook perfect aan bij Wijnvrouw van het jaar!"

Familia Torres

Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Dit keer is dat Familia Torres. De familie Torres is al vijf generaties lang toegewijd aan wijn. De eerste verwijzingen naar de familie als wijnbouwers dateren van 1559, maar het was pas in 1870 dat de broers Jaime en Miguel Torres Vendrell het wijnhuis in Vilafranca del Penedès oprichtten, met de nadruk op export. In de afgelopen 150 jaar heeft de Familia Torres identiteit als familiewijnmakerij behouden door van ouders op kinderen een passie voor wijncultuur over te dragen die is gebaseerd op een diep respect voor het land en de traditie en een streven naar innovatie. De wijnmakers zijn in 1870 begonnen met het produceren van wijn in Penedès, hoewel de wortels in de wijnbouw teruggaan tot de 16e eeuw.

“We hebben het geluk gehad dat elke generatie dezelfde toewijding aan en liefde voor het land heeft gevoeld. Ons leven was en is een leven tussen de wijnstokken, een leven dat onlosmakelijk verbonden is met het wijnlandschap”. De wijnen die Familia Torres vandaag maakt vertegenwoordigen een mozaïek van eigendommen die grotendeels historisch zijn, met wijnbouwassociaties die tot ver in het verleden reiken. Zij weten dat dezelfde gronden die zij vandaag bewerken, honderden of zelfs duizenden jaren geleden al in cultuur werden gebracht. “Wij voelen ons gelukkig en tegelijkertijd verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze wijngaarden en landschappen blijven spreken via de wijnen die ervan worden gemaakt - eerlijke en uitbundige wijnen met de nadruk op elegantie en een uniek gevoel van plaats”.

Altijd op de hoogte blijven?