Puberaal binge-drinken verandert emotioneel brein blijvend

8 februari 2019

Alcoholmisbruik Binge drinken ('comazuipen') als tiener wordt geassocieerd met een verhoogd risico op alcoholgebruiksstoornissen en psychische problemen op latere leeftijd. Amerikaanse wetenschappers denken dat dit komt doordat het alcoholgebruik in de puberteit blijvende veranderingen veroorzaakt in het emotionele centrum van de hersenen, de amygdala.

Door Annika de Jong - Foodlog

De amygdala is het regelcentrum van onze emoties. Daarvoor legt de amygdala neurale verbindingen aan.  Onderzoekers van de Universiteit van Illinois ontdekten dat alcohol drinken op jonge leeftijd het functioneren van de amygdala beïnvloedt. De alcohol veroorzaakt epigenetische veranderingen waardoor er van een eiwit (BNDF) dat cruciaal is voor het leggen van die verbindingen minder aangemaakt wordt, zegt onderzoeker Subhash Pandey in UIC Today. Met als gevolg dat mensen 'gevoeliger' worden voor angst of stress en makkelijker een alcoholgebruiksstoornis ontwikkelen.

De wetenschappers kwamen dit mechanisme op het spoor door (post mortem) hersenweefsel van 44 mensen van gemiddeld 58 jaar oud te analyseren. Een kwart was vóór hun 21e al zwaar gaan drinken, een kwart later, de andere helft had geen alcoholgebruiksstoornis. Het hersenweefsel van de vroege drinkers had 30 tot 40% minder van het eiwit BNDF in vergelijking met hersenweefsel van mensen zonder alcoholgebruiksstoornis. In de amygdala van de late drinkers was zo'n verandering niet te zien. De resultaten zijn gepubliceerd in Translational Psychiatry, Nature.

Altijd op de hoogte blijven?