Prijzen Italiaanse wijn stijgen

21 juli 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Dominik Dancs via Unsplash

De prijzen van Italiaanse wijnen gaan stijgen. Dat blijkt uit een enquête van online vakblad Wine Meridian. Redenen zijn de hoge energieprijzen en de grondstofkosten.

Volgens een recent onderzoek zijn de kosten voor de wijnbedrijven met 35 procent gestegen. De energieprijzen zijn fors gestegen. Ook de prijzen voor grondstoffen zijn toegenomen. Bijvoorbeeld glas is 30 procent duurder, kurken meer dan 20 procent en kartonnen verpakkingen met 45 procent. En tot slot zijn ook de kosten voor transport met 40 procent gestegen.

Toename kosten energie en grondstoffen

Reden voor online vakblad Wine Meridian om met een enquête te peilen hoe de Italiaanse wijnindustrie hier mee omgaat.  Uit een steekproef van zo'n 160 professionals bleek dat 92 procent last heeft van de toegenomen energieprijzen.

Hetzelfde geldt voor de toegenomen grondstofprijzen. Meer dan kwart meldt dat deze een zware impact hebben op hun bedrijf. Ook de schaarste van de grondstoffen zorgt voor problemen.59 procent geeft aan hierdoor later te moeten leveren.

Hogere prijzen Italiaanse wijn

Dit alles heeft effect op de bedrijfsvoering en gaat volgens Wine Meridian zorgen voor hogere prijzen. De wijnindustrie zoekt naar mogelijkheden om de kosten te verminderen. Zo kijken ze naar personeelskosten, andere leveranciers en andere bezuinigingen. Twee derde geeft aan dat ze de prijzen moeten gaan verhogen, omdat ze meerkosten niet op een andere manier kunnen opvangen. Dit betekent dat de consument uiteindelijk meer gaat betalen voor Italiaanse wijn.

Bron: Wine Meridian

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?