Podcast over verbod wegwerpbekers op kantoor

7 maart 2023 Redactie BeverageNL
Foto: Pexels

Vanaf 1 januari 2024 gaat er een verbod op wegwerpbekers op kantoor gelden. Vanaf dat moment moet kantoorpersoneel overstappen op herbruikbare varianten. De Plastic Soup Sufer vraagt zich af of Nederland hier wel klaar voor is en maakte een podcast met onder andere Rik Paassen van koffiebranderij Peeze.

In Nederland worden dagelijks 9 miljoen wegwerpbekers afgedankt. De oplossing – het wegwerpbekertje vervangen door een mok – lijkt simpel, maar pakt in de praktijk anders uit. De podcast ‘Weg van Wegwerp’ kijkt hiernaar. Is Nederland wel klaar om te veranderen? Zijn ze op de hoogte van het verbod dat vanaf 1 januari 2024 geldt? En willen ze het uberhaupt wel?

Rik van Paassen van koffiebranderij Peeze stelt in de nieuwe podcast dat de marktleiders moedwillig de overstap naar herbruikbare bekers tegen werken.  Om “winstmarges veilig te stellen” informeren ze hun klanten bewust niet. Hij vertelt over de tegenlobby die maakt dat veel bedrijven niet op tijd klaar zullen zijn voor de verplichte overstap op 1 januari van 2024. Uit onderzoek van Peeze onder de eigen klanten blijkt dat ongeveer twintig procent van de bedrijven nog niet eens op de hoogte is van de deadline op 1 januari 2024.

Volgens psycholoog Antonia Troelstra is er ook weerstand tegen het verbod vanuit onze menselijke natuur. Mensen veranderen liever niet veranderen. In deze aflevering geeft ze een inkijkje in gedrag in verhouding tot de transitie naar herbruikbaar. En waarom het als kantoor belangrijk is om op tijd aan de transitie te beginnen.

Tot slot benadrukt Demi Oostdam van gemeente Leiden dat er ook een logistieke hobbel genomen moet worden; denk aan afwasmachines, inkoop en beheer mokken en wateraansluitingen.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?