Nederlandse jongeren drinken meer alcohol

6 september 2018

More than Drinks!_alcoholgebruik jongeren Nederlandse tieners drinken meer alcohol. Dat blijkt uit het HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children). Sinds 2001 voert het Trimbos Instituut deze studie naar gezondheid en welzijn van 11- tot 16-jarigen elke vier jaar uit.

Alcoholgebruik jongeren

De afgelopen jaren daalde het alcohol gebruik onder Nederlandse jongeren. Het HBSC-onderzoek laat zien dat deze dalende trend is gestopt. Van de jongeren geeft 40 procent van de 15-jarigen en 50 procent van de 16-jarigen aan in de afgelopen maand alcohol te hebben gedronken. Hiervan consumeert 70 procent minstens 5 glazen alcohol.

Andere bevindingen HBSC-onderzoek

Het onderzoek laat ook zien dat het condoomgebruik onder seksueel actieve Nederlandse tieners sterk is afgenomen. Het percentage daalde van ruim 80 procent in 2009 naar 55 procent in 2017. Daarnaast toont het onderzoek aan 35 procent van de leerlingen druk door schoolwerk ervaart. Dit is meer dan een verdubbeling, in 2009 was dit nog 16 procent. Wel blijven Nederlandse jongeren erg positief over hun sociale relaties en zet de dalende tendens in roken door.

Bron: Foodlog

 

Altijd op de hoogte blijven?