Meer vraag naar biologische melk

12 januari 2023 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

Volgens Wageningen University & Research groeide de biologische landbouw de afgelopen jaren. Jan Willem van den Berg, Sector specialist Agri bij ING Sector Banking, reageert op dit onderzoek. “Prijsbewuste consument kiest vaker voor biologische melk”, aldus Van de Berg.

De vraag naar biologische melk neemt toe. Het prijsverschil ten opzichte van gewone melk is de afgelopen periode kleiner geworden. Door de toegenomen vraag naar biologische melk kan het aantal biologische melkveehouders met zo’n 20 procent groeien bij grote afnemers als Friesland Campina en Eko Holland, zo maakten de zuivelbedrijven onlangs bekend. Het is nu een goed moment om te switchen naar biologische bedrijfsvoering voor melkveehouders die willen overschakelen.

Doordat de prijs van biologische melk minder hard is gestegen dan de prijs van gangbare melk is het prijsverschil in de supermarkt kleiner geworden. De prijs van de gewone melk is meer afhankelijk van de wereldwijde markt van vraag en aanbod die in de afgelopen periode verstoord is. De tijdelijk lagere melkproductie en hogere vraag naar zuivelproducten heeft geleid tot een 50 procent hogere prijs van gewone melk voor de boer.

De afzet van biologische zuivelproducten is meer lokaal en minder afhankelijk van de wereldmarkt. Hier zien we als gevolg van hogere kosten ook een prijsstijging, maar deze stijging is beperkter. Voor de melkveehouder is de biologische melk op dit moment bijna in prijs gelijk met gangbare melk en nu het prijsverschil zo klein is geworden kiezen consumenten makkelijker voor de biologische variant. Daarnaast wordt de biologische zuivel ook prominenter in het winkelschap geplaatst en heeft supermarktketen PLUS de biologische melk bijvoorbeeld aantrekkelijker geprijsd dan de gewone melk.

Voor melkveehouders is dit moment aantrekkelijk om over te schakelen naar biologische bedrijfsvoering. Er is namelijk een periode van twee jaar nodig voordat een melkveehouder het land biologisch mag noemen en in deze twee jaar mag geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze periode kost de boer normaal veel geld omdat de biologische meerprijs nog niet wordt ontvangen. Vanwege de huidige kleine verschillen in opbrengst is het voor melkveehouders die de overstap naar biologisch willen maken nu een goed moment om over te schakelen.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?