Foto door Tony Perez 

Een select gezelschap heeft onder leiding van Carlos Alves op maandag 6 februari de 50 Year Old Tawny port van Kopke gerecreëerd. Elke deelnemer kreeg in het Sofitel Legend the Grand een Kopke koffer, gevuld met verschillende batches port. Zo kon iedereen de perfecte blend van Kopke 50 Year Old Tawny port proberen te achterhalen.

Kopke 50 Year Old Tawny is de nieuwste aanwinst in het port assortiment van Kopke. Deze Kopke port is een blend van verschillende jaargangen, op kleine houtvaten gerijpt, met een minimale gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De 50 Year Old Tawny komt een stap dichter bij de exclusieve single vintages. Het is verkrijgbaar bij de Wijnhandel van Ouwerkerk voor €199,95.

“De druiven groeien op 600 meter hoogte en zijn bij optimale rijpheid met de hand geplukt, waarna de druiven in granieten troggen vergisten op 28-30 °C en vervolgens versterkt worden met ‘aguardente,’ oftewel brandy. Kopke 50 Year Old Tawny staat bekend om zijn oude houtgerijpte port en een blend van verschillende oogsten.”

De blending masterclass

Tijdens de masterclass van maandag 6 februari leerden de deelnemers de fijne kneepjes van het blenden. De balans behouden in de wijn is essentieel, want elke toevoeging zorgt voor een ander karakter van het eindresultaat.

Het verhaal van Kopke port

Nicolau Köpke begon met het exporteren van port naar Hamburg in 1636. Twee jaar later richtte Cristiano Köpke het port huis op. In 1781 kocht het handelsbedrijf Kopke een wijngaard in de Douro-vallei. Het bedrijf veranderde daardoor in wijnproducent. Kopke heeft oude ports in het bezit waaronder zeldzame witte portwijnen en veel oude Tawny port. De afgelopen jaren is de vraag naar Tawny port enorm gestegen, daarom introduceerde Kopke in maart 2022 de nieuwe 50 Year Old Tawny.

Altijd op de hoogte blijven?