Levensmiddelenwinkels blijven open tijdens lockdown

15 december 2020
Foto: Unsplash

Gisteren kondigde premier Rutte een nieuwe lockdown aan in de strijd tegen het coronavirus. Scholen, theaters, bioscopen. musea en niet-essentiële winkels moeten tot en met 19 januari de deuren sluiten. Dit geldt niet voor levensmiddelenwinkels. Dus de bakker, slager, visspecialist, chocolaterie en slijter kunnen gewoon open blijven.

Vanwege het hoge aantal besmettingen en de druk op de zorg heeft het kabinet besloten om over te gaan tot een reeks strenge maatregelen om het aantal sociale contactmomenten terug te brengen. Naast sluiting van niet-essentiële winkels en scholen wordt onder andere het aantal bezoekers thuis beperkt tot twee personen, mag het openbaar vervoer alleen gebruikt worden voor noodzakelijke reizen, en blijft de horeca gesloten. Hotels mogen wel open blijven maar moeten hun restaurants en roomservice sluiten. Een compleet overzicht van alle maatregelen is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Levensmiddelenwinkels

Alleen winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud blijven open. Dus supermarkten, apotheken, drogisterijen en dus ook de bakker, slager, visspecialist, chocolaterie en slijter. Ook de ambulante handel, bijvoorbeeld oliebollen- en viskramen, mogen open blijven.

Brancheorganisaties

De verschillende brancheorganisaties hebben vanaf het begin van de coronacrisis hiervoor gelobbyt en zijn opgelucht. "Tijdens de persconferentie is duidelijk geworden dat de slagers inderdaad gezien worden als ‘essentiële’ winkels net als supermarkten, drogisterijen, apotheken en andere voedingsmiddelenwinkels, schrijft Koninklijke Nederlandse Slagers op de website. "Slagerijen blijven gelukkig ook nu open."

Op de website van de brancheorganisatie voor de bakkers staat: "De NBOV heeft gisteren samen met haar vertegenwoordigers in Den Haag gelobbyd om de ambachtelijke bakkerijbranche open te houden. Met de feestdagen voor de deur, waarbij iedereen noodgedwongen thuis blijft, is het noodzakelijk dat de ambachtelijke winkels openblijven. Zo kunnen boodschappen gespreid worden gedaan." 

Coronaregels

Wel benadrukken de brancheorganisaties nogmaals dat ondernemers ervoor moeten zorgen dat ze zich aan de coronaregels houden in hun winkel. NBOV: "Net als in de afgelopen maanden blijft het de komende periode belangrijk dat de winkel op orde is, er niet te veel klanten binnen zijn en dat er een duidelijke communicatie naar de klanten is."

Ook de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten wijst viswinkels op de regels en mogelijkheden: "De VNV raadt alle ondernemers aan om, ondanks alle drukte in deze periode, aandacht te blijven houden voor het spreiden van klanten door bijvoorbeeld bestellen en afhalen en de geldende maatregelen. Sterkte met alle drukte en voorbereidingen voor kerst."

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?