Leeftijd port komt niet overeen met informatie op etiket

25 januari 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

Het programma Meldpunt van Omroep Max deed onlangs onderzoek naar de leeftijd van 10 en 20 jaar oude Tawny ports. Bij meer dan de helft van de onderzochte flessen bleek de port minder oud te zijn dan op het etiket vermeld stond.

Port is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Voor port geldt hoe langer deze ligt, hoe lekkerder en duurder die wordt. De beste port is 10, 20 jaar of langer gerijpt op eikenhouten vaten.

Onderzoek

De redactie van Meldpunt besloot de in Nederland verkochte 10 en 20 jaar oude Tawny ports te onderzoeken. Het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de Universiteit van Groningen bepaalde met koolstof-14 metingen de echte leeftijd van de port. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de flessen port bevatte die minder oud was dan aangegeven op het etiket.

Huis- en B-merken

Bij de merken Royal Oporto, Lagarada en Varossio troffen de onderzoekers de grootste verschillen aan. In plaats van 10 jaar waren deze slechts 2½, 3 en 4 jaar oud. Volgens de onderzoekers zijn het vooral de huis- en B-merken die met de leeftijd sjoemelen. Bij A-merken zoals Grahams, Taylors, DOW en Warre, kwam de leeftijd van de port overeen met het etiket.

Misleiding

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) noemt het in een reactie op de website van Meldpunt misleiding. “Wat er op het etiket staat moet overeenkomen met wat er in het product zit.” NVWA zegt hiervan melding te hebben gedaan bij het Food Fraud Network, een samenwerkingsverband van de Europese voedselautoriteiten.

Reactie

Naar aanleiding van het onderzoek haalden onder andere Albert Heijn, Makro en Gall&Gall flessen uit de schappen. Ook de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) reageert. “De KVNW steunt het onderzoek dat hiernaar gedaan wordt en wenst zo snel mogelijk duidelijkheid vanuit Portugal”, staat te lezen op de website. “Een etiket moet juist, duidelijk en volledig zijn en maar voor één uitleg vatbaar.”

Bron: Meldpunt

Altijd op de hoogte blijven?