Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

21 juni 2022 Redactie Food Pexels

Vanwege een tekort aan grondstoffen en personeel is het landelijk dekkend innamesysteem voor statiegeldblikjes niet gereed op 31 december. De datum is uitgesteld naar 1 april. Dat meldt Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Het inzamelingssysteem voor consumentenblikjes, ontwikkeld door Stichting Afvalfonds Verpakkingen, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en FNLI, zou met ingang van 2023 gereed zijn, maar loopt vertraging op door onzekerheid in levertijden van bijvoorbeeld machines door grondstoffenschaarste. Daarom is besloten om het systeem drie maanden later in gebruik te nemen.

De vertraging moet ervoor zorgen dat het innamesysteem meteen goed functioneert. Minister Vivianne Heijnen van Milieu noemt het “zeer teleurstellen” dat de sector de eerder afgesproken datum niet haalt. Ze wil met de sector om tafel met als doel 31 december alsnog te halen. Mocht het niet lukken, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport een boete opleggen.

Het innamesysteem is bedoeld om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen. De twee miljard blikjes die jaarlijks op de markt komen kunnen dan ingeleverd worden bij bijvoorbeeld supermarkten, benzinepompen en treinstations. De consument gaat dan per blikje 15 cent meer betalen.

Bron: NU.nl

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?