Koffiepads en theezakjes bij het gft-afval

theezakje_pxhere

Foto: Pxhere

Consumenten kunnen hun gebruikte koffiepads en theezakjes voortaan bij het gft-afval gooien. De koffie- en theesector spraken in 2021 met de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven af om koffiepads en theezakjes composteerbaar te maken. Nu, bij de aanvang van 2023, is het zover.

Uit een onafhankelijke steekproef van de overheid in de supermarkten blijkt dat 93 procent van de theezakjes en bijna 97 procent van alle koffiepads composteerbaar zijn. De verwachting is dat het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval op jaarbasis zo’n 88 miljoen kilo extra compost op gaat leveren. “Koffiedik en theeblaadjes zijn 100% natuurlijk en doen het daarom goed in de gft-bak”, aldus branchevereniging Koffie & Thee Nederland.

Koffie- en theesector

Directeur Lisanne Evers laat weten trots te zijn op de koffie- en theesector. “We zijn hiermee een koploper in Europa. Ons initiatief laat zien dat er door bedrijven precompetitief wordt samengewerkt om de sector te verduurzamen.” Ze verwacht dat binnenkort de volledige sector overstapt op composteerbare koffiepads en theezakjes.

Ook Vivianne Heijnen staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat prijst de sector.  “De sector heeft hard gewerkt om koffiepads en theezakjes composteerbaar te maken. Hierdoor mogen ze nu in de groene bak, geheel in lijn met de circulaire doelstellingen van Nederland. We willen meer en schonere compost en we willen recyclen zo makkelijk mogelijk maken voor consumenten.”

Koffiecups

De nieuwe regels gelden niet voor koffiecups. Deze worden nog vaak van aluminium gemaakt en mogen daarom niet in de gft-sector. De sector is al wel bezig om dit te veranderen. Zo startten De koffiejongens vijf jaar geleden al met de productie van biologisch afbreekbare koffiecups. En ook Nespresso kondigde onlangs aan met composteerbare koffiecups op de markt te komen.

Bron: Branchevereniging Koffie & Thee Nederland

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Northern Wonder lanceert duurzame koffie zonder koffiebonen

Northern Wonder lanceert duurzame koffie zonder koffiebonen

Hoe maak je koffie zonder koffiebonen? De start-up Northern Wonder uit Ede, een team van duurzame koffieliefhebbers, boog zich de afgelopen jaren over dit vraagstuk. Koffie staat namelijk op nummer 6 van grootste veroorzakers van ontbossing (WWF). Dat moet anders kunnen, vindt de start-up.

Drank in de media - week 37

Drank in de media - week 37

Boeren stappen over op wijn, grote verwachtingen voor wijnjaar 2022 en wijn bij de hutspot. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Koffiecups gemaakt van zeewier

Koffiecups gemaakt van zeewier

Het Zwitserse bedrijf CoffeeB brengt koffiecups op de markt gemaakt van zeewier. De Coffee Balls zijn volledig composteerbaar. Met de nieuwe vinding wil CoffeeB de concurrentie aangaan met Nespresso. Dat meldt KIJK Magazine.