Klimaatcommissie wil belasting op zuivel en vlees
Een speciale klimaatcommissie heeft onderzocht wat er allemaal nog moet gebeuren om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Een van de punten is de vermindering van de veestapel en ze adviseren een hogere belasting op vlees en zuivel.
Om de opwarming van de aarde te beperken moet de uitstoot van CO2 omlaag. Het kabinet wil dat in 2023 Nederland 60 procent minder kwalijke broeigassen uitstoot. Een speciale klimaatcommissie heeft onderzocht welke maatregelen genomen moeten worden om dit doel te halen. Per sector hebben ze gekeken wat er moet gebeuren. In hun advies staat onder andere een hogere belasting voor langeafstandsvluchten, hogere gasprijzen en dat de industrie meer moet gaan betalen voor CO2-uitstoot.
Ook de veestapel en voeding komen aan bod in de adviezen. De veestapel moet flink inkrimpen. De commissie denkt met 30 procent. Daarnaast moeten Nederlanders meer plantaardige eiwitten eten en de consumptie van vlees en zuivel moet worden ontmoedigd door een belasting op deze producten.
Vleesbelasting
Het is niet de eerste keer dat een belasting op vlees ter sprake komt. In mei 2022 stemde de Tweede Kamer nog tegen een belasting op vlees. Dit gebeurde na een motie van de PVV, waarin de partij het kabinet verzocht om geen vleestaks in te voeren. De partij kreeg steun van onder andere VVD en CDA. Het is dus nog maar vraag of een dergelijke belasting er überhaupt komt, want het ligt volgens politieke experts ‘erg gevoelig’ bij de regeringspartijen.
Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is tegen een dergelijke belasting en liet destijds weten enorm blij te zijn met de aangenomen motie. "Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten, draagt niet bij aan de volksgezondheid en bedreigt bovendien het voorbestaan van de slagersbranche." Met mate vlees eten past volgens de brancheorganisatie in een gezond voedingspatroon. "Een vleestaks zorgt dat grote groepen consumenten toegang ontzegd worden tot een belangrijk voedingsbestanddeel of het maakt dat dat consumenten naar een goedkoper, minder gezond alternatief moet uitwijken", aldus Koninklijke Nederlandse Slagers.
Dossiers
Meer over
Lees ook
Dranken in de media | Week 12-2023
Statiegeld op blikjes komt eraan, interview met Sommelier van het jaar, bieroorlog in Afrika en koffie-expert Joost Leopold over leopolderen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
What you see is what you get?
Het idee is dat onze belastingtarieven transparant zijn. Helaas niet. Hieronder een korte uiteenzetting over de effectieve belastingdruk gebaseerd op het aangenomen Belastingplan 2023 en voorbeelden uit de fiscale adviespraktijk.
Food Technology 2023 voor de drankenbranche
Op Food Technology komen de werelden van food, beverage en technologie samen. Dit event op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch biedt naast een uitgebreide beursvloer een vol programma met seminars en lezingen. Welke programmaonderdelen zijn interessant voor de drankenbranche?