Uitstel verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met suiker tot 2024

Frisdranken_pixabay

Foto: Pixabay

Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat ze vanaf 1 januari 2023 een verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met suiker, zoals frisdrank en alcoholvrij bier, willen invoeren. De Tweede Kamer heeft dit voorstel geschrapt en het plan is uitgesteld tot 2024.

Het kabinet wilde vanaf 1 januari deze verbruiksbelasting invoeren op alcoholvrije dranken die suiker bevatten om de gezonde keuze van consumenten te stimuleren. De gedachte was dat als dranken met suiker duurder worden, consumenten sneller voor een gezonder en goedkoper alternatief kiezen. Daarnaast zou de maatregel 300 miljoen opleveren.

Bezwaren

De belasting moest gelden voor limonade (inclusief siroop), vruchtensappen, groentesappen, mineraalwater, alcoholvrij bier, alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol en andere dranken met maximaal 1,2% alcohol. Het plan leverde bezwaren op van onder andere brouwers van alcoholvrij bier, die juist met dit product het alcoholgebruik willen verminderen en van de producten van puur sap, omdat hier geen suiker aan toegevoegd wordt.

Dit voorstel was onderdeel van het Belastingplan 2023, dat onlangs in de Tweede Kamer werd behandeld. De Tweede Kamer bepaalde via een amendement om de voorgestelde tariefsverhoging uit te stellen tot 2023. Het plan is om vanaf 1 januari 2024 het tarief te verhogen van € 8,83 naar € 26,13.

Suikertaks

Nederlandse Brouwers noemt op de website het uitstel een goede zaak. “Door het uitstel is er nu tijd om met elkaar aan de slag te gaan om te komen tot een belastingwetgeving waarmee wel gezondheidsdoelen worden bereikt. Daarbij kan gedacht worden aan een frisdrankentaks zoals ze die in het Verenigd Koninkrijk kennen. De Engelse overheid erkent  de belangrijke rol van alcoholvrij bier in het kader van preventie en heeft daarom dit bier vrijgesteld van deze wet. Hopelijk doet dit goede voorbeeld in Nederland volgen.”

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Nederlands jurylid bij The World Alcohol-Free Awards

Nederlands jurylid bij The World Alcohol-Free Awards

De populariteit van alcoholvrije dranken neemt toe. Daarom vindt eind februari 2023 in Londen de eerste editie van de World Alcohol-Free Awards plaats. De jury oor deze wedstrijd bestaat uit experts op het gebied van alcoholvrije dranken, waaronder de Nederlandse Mariëlle Timmermans.

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Momenteel vindt in Qatar het WK Voetbal plaats. In de stadions mag geen alcohol geschonken dus ook geen bier van sponsor Budweiser. Daarom maakt de Amerikaanse bierbrouwer bekend dat ze de biervoorraad voor het WK schenken aan het winnende land.