Uitstel verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met suiker tot 2024

15 november 2022 pixabay
Foto: Pixabay

Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat ze vanaf 1 januari 2023 een verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met suiker, zoals frisdrank en alcoholvrij bier, willen invoeren. De Tweede Kamer heeft dit voorstel geschrapt en het plan is uitgesteld tot 2024.

Het kabinet wilde vanaf 1 januari deze verbruiksbelasting invoeren op alcoholvrije dranken die suiker bevatten om de gezonde keuze van consumenten te stimuleren. De gedachte was dat als dranken met suiker duurder worden, consumenten sneller voor een gezonder en goedkoper alternatief kiezen. Daarnaast zou de maatregel 300 miljoen opleveren.

Bezwaren

De belasting moest gelden voor limonade (inclusief siroop), vruchtensappen, groentesappen, mineraalwater, alcoholvrij bier, alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol en andere dranken met maximaal 1,2% alcohol. Het plan leverde bezwaren op van onder andere brouwers van alcoholvrij bier, die juist met dit product het alcoholgebruik willen verminderen en van de producten van puur sap, omdat hier geen suiker aan toegevoegd wordt.

Dit voorstel was onderdeel van het Belastingplan 2023, dat onlangs in de Tweede Kamer werd behandeld. De Tweede Kamer bepaalde via een amendement om de voorgestelde tariefsverhoging uit te stellen tot 2023. Het plan is om vanaf 1 januari 2024 het tarief te verhogen van € 8,83 naar € 26,13.

Suikertaks

Nederlandse Brouwers noemt op de website het uitstel een goede zaak. “Door het uitstel is er nu tijd om met elkaar aan de slag te gaan om te komen tot een belastingwetgeving waarmee wel gezondheidsdoelen worden bereikt. Daarbij kan gedacht worden aan een frisdrankentaks zoals ze die in het Verenigd Koninkrijk kennen. De Engelse overheid erkent  de belangrijke rol van alcoholvrij bier in het kader van preventie en heeft daarom dit bier vrijgesteld van deze wet. Hopelijk doet dit goede voorbeeld in Nederland volgen.”

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?