Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Bourdogne Gort&Gort

Château Gort & Gort brengt Bourdogne op de markt. Deze nieuwe wijn maakten Ilja en Klaas Gort in de Bordeaux van wijnplanten uit de Bourgogne. Een verboden wijn, volgens de twee, want officieel mag in de Bordeaux de bourgognedruif niet worden geplant.

Een paar eeuwen geleden bepaalde de ‘Confrérie des Viticulteurs de Bordeaux’ dat wijnmakers de bourgognedruif Pinot noir niet in de Bordeauxstreek mogen planten. Toch trokken Klaas en Ilja in 2016 naar Gevrey-Chambertin waar ze de auto volladen met jonge Pinot noir-planten. “Aan de achterkant van ons château, buiten het zicht van de inspecteurs, hebben we illegaal een kleine Pinot noir- wijngaard aangelegd”, vertelt Ija.

Pinot noir

De druiven hebben zich goed aangepast aan het Bordeaux supérieur-terroir en het semi-Provençaalse klimaat. Na vier jaar gaven ze de eerste rijpe druiventrosjes, die nog niet geschikt waren om wijn van te maken. Maar het jaar erop kon dit wel. Het resultaat is de Bourdogne. “Dat jaar hebben we, onder leiding van onze female winemaker Shipley, van onze eerste Pinot noir-oogst een volledig originele en atypische wijn gemaakt”, aldus Ilja.

Bourdogne

De naam is een samentrekking van Bordeaux en Bourgogne. Ilja: “Shipley heeft haar opleiding gedaan in de Bourgogne en is een gepassioneerd Pinot noir-expert. De druiven zijn met de hand geplukt, gevinifieerd in Bordeaux cuves en heeft daarna 9 maanden gerijpt op Bordeaux Grand cru barriques van nieuw Frans eikenhout.” In eerste instantie maakten Ilja en Klaas de wijn alleen voor eigen gebruik en om weg te geven aan vrienden. Maar vanwege de “overweldigende reacties” besloten de twee om  Bourdogne toch op de markt te brengen.

Dossiers
Lees ook
Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

De 43e editie van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen. Met de lancering maakt Platter’s by Diners Club Wine Guide ook de lijst van wijnen met vijf sterren en de winnaars van ‘Best Presterende Wijnhuis van het Jaar’, ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar, ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Wijnen van het Jaar’ bekend.

Nieuw boek over Madeira wijn

Nieuw boek over Madeira wijn

Madeira is een versterkte wijn die gemaakt wordt op het eiland Madeira. Wijnstudio oprichter Jeroen Bronkhorst is een groot liefhebber van deze wijn en schreef er een boek over. Op 25 november neemt de Portugese Ambassadeur in Den Haag, António de Almeida Lima, het eerste exemplaar van Madeira Wine Today, in ontvangst.

'Geen product zo veelzijdig als sherry'

'Geen product zo veelzijdig als sherry'

“Sherry is een uniek product.” Dat stellen de experts van de Online Sherry Show. De drank heeft een breed spectrum van super droog tot ultra zoet. “Alles is speciaal aan sherry, van de oorsprong tot aan het bijzondere productieproces.”