Goedkeuring voor overname Distell en Namibia Breweries door Heineken

Heineken_Unsplash

Foto: Stella de Smit via Unsplash

Heineken mag Distell en Namibia Breweries Limited overnemen. Het Zuid-Afrikaanse mededingingstribunaal heeft de overname goedgekeurd. Het Nederlandse brouwerijconcern wil de twee Afrikaanse brouwerijen samenvoegen met Heineken Zuid-Afrika tot het nieuwe bedrijf Newco.

November 2021 maakte Heineken de geplande overname al bekend. Namibia Breweries Limited is de grootste bierbrouwer van Namibië, en Distell is een Zuid-Afrikaanse producent van cider, mixdranken, wijn en sterke drank. Het doel van de overname is schaalvergroting en verbetering van de positie op de Zuid-Afrikaanse markt.

“Door drie sterke bedrijven samen te voegen hebben we een uniek aanbod in meerdere categorieën en kunnen we consumenten nog beter van dienst zijn”, zegt CEO Dolf van den Brink. “We willen een sterke groeipartner zijn en een positieve impact hebben op de gemeenschappen waar we actief zijn.”

Distell, Namibia Breweries Limited en Heineken Zuid-Afrika gaan verder onder de naam Newco. Heineken heeft binnen deze constructie een meerderheidsbelang van 65 procent. De transactie wordt waarschijnlijk in april afgerond.

Heineken investeert 2,4 miljard in Newco. Dit omvat een contante uitbetaling van ongeveer 1,2 miljard euro, wat wordt gefinancierd uit obligaties, bestaande kasmiddelen en toegezegde kredietfaciliteiten. En een bijdrage van huidige activa, waaronder 75 procent van Heineken Zuid-Afrika, 100 procent van de exportactiviteiten in bepaalde andere Afrikaanse markten, en het minderheidsbelang in NBL.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Nieuw seizoensbier van Jopen: Sunny Day IPA

Nieuw seizoensbier van Jopen: Sunny Day IPA

De zon laat nog even op zich wachten, maar de zomertijd is begonnen. Jopen komt voor deze zomer met een nieuwe Sunny Day IPA. Het is een fruitig en zacht bier dat verkoeling biedt tijdens de warme zomerdagen.

Dranken in de media | Week 12-2023

Dranken in de media | Week 12-2023

Statiegeld op blikjes komt eraan, interview met Sommelier van het jaar, bieroorlog in Afrika en koffie-expert Joost Leopold over leopolderen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze subsidie aanvragen.