GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt 2022

De nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan komt eraan. Voor de zesde editie liet de Limburgse brouwer zich inspireren door Frankrijk . Op woensdag 28 september presenteert Hertog Jan de nieuwe editie, Une Bière du Soir.

Strandgaper beste Golden Ale bij World Beer Awards

Strandgaper beste Golden Ale bij World Beer Awards

Schelderijbrouwerij is in de prijzen gevallen bij de World Beer Awards. Het bier Strandgaper won de eretitel Style Winner in de categorie Golden Ale. Daarnaast wonnen Zeezuiper en Witheer Belgisch brons.

Twee wereldtitels voor Grolsch bij World Beer Awards

Twee wereldtitels voor Grolsch bij World Beer Awards

Grolsch won twee wereldtitels tijdens de grande finale van de World Beer Awards (WBA). Zowel Grolsch Krachtig Kanon en Grolsch Puur Weizen kregen de titel ‘Beste Bier van de Wereld’ binnen hun categorie noemen. Eerder sleepte de bierbrouwer al dertien awards in de wacht bij de eerste ronde.