GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Dranken in de media | Week 7-2023

Dranken in de media | Week 7-2023

Generatiekloof in Frankrijk, jaarcijfers Heineken en een voedingsdeskundige over melk. Wat lazen we de afgelopen week in de drankenbranche? Een greep uit de media.

Dranken in de media | Week 6-2023

Dranken in de media | Week 6-2023

Fransen drinken minder wijn, Carlsberg verwacht daling van de bierconsumptie en analyses van de zuivelmarkt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

AB InBev breidt elektrisch wagenpark uit

AB InBev breidt elektrisch wagenpark uit

Bierbrouwer ABInBev breidt het elektrisch wagenpark verder uit. Volvo Trucks Nederland leverde onlangs een van de eerste Volvo FM elektrische trekkers. Deze rijdt vanaf februari continu tussen de Dommelsche Bierbrouwerij en het distributiecentrum in Eersel.