Duurdere wijn en wijn uit andere landen in 2022

14 december 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

Wijnkenners verwachten dat in 2022 de consument meer moet gaan betalen voor wijn. Ook komen de wijnen vaker uit nieuwere wijnlanden als Roemenië, Chili en Zuid-Afrika in plaats van traditionele landen als Frankrijk en Italië. Dat voorspelt RTL Nieuws.

De prijsstijgingen treffen vooral de witte wijn, die in Europa het meest wordt gedronken. De oorzaak voor de hogere prijzen komt allereerst door de stijging van de grondstofprijzen. Denk hierbij aan het glas voor de fles, papier voor de fles en karton voor de dozen. Ook de vervoerkosten zijn flink gestegen. Bij goedkopere wijnen liggen alle omliggende kosten vaak hoger dan de wijn zelf. De verwachting is dat de prijs van een wijn rond de 4 euro met zo'n 10 tot 15 procent gaat stijgen. En ook duurdere wijnen gaan in prijs omhoog.

Mislukte wijnoogst

Een tweede reden voor de prijsstijging is de schaarste. De oogsten in de bekende Europese wijnlanden hadden veel last van extreem weer. Dit zorgt voor een productie daling van 9 procent in Italië, 14 procent in Spanje en 27 procent in Frankrijk. Zo zijn de duurdere wijnen als Champagne en Bourgogne uit Frankrijk schaars. Ook in landen buiten Europa, zoals Nieuw Zeeland, viel de oogst tegen. Hierdoor neemt de vraag naar wijn verder toe.

Nieuwere wijnlanden

Naast een prijsstijging betekent dit ook dat er minder wijn uit de traditionele wijnlanden gedronken gaat worden en meer uit andere landen waar de oogst wel goed was. In Europa geldt dit voor onder andere voor Duitsland en Roemenië en daarbuiten voor bijvoorbeeld Chili, Zuid-Afrika en Australië. Voor deze laatste drie geldt wel dat de transportkosten vanwege de langere afstand hoger liggen en doorwerken in de prijs.

Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?