Dranken in de media | Week 7-2023

17 februari 2023 Redactie BeverageNL

Generatiekloof in Frankrijk, jaarcijfers Heineken en een voedingsdeskundige over melk. Wat lazen we de afgelopen week in de drankenbranche? Een greep uit de media.

Wijn

Het is inmiddels bekend dat de wijnconsumptie in Frankrijk aan het dalen is. “Maar we zien nu dat echt sprake is van een forse generatiebreuk” ,zegt Jean-Philippe Perrouty, directeur van adviesbureau Wine Intelligence, tegen De Morgen. “In Frankrijk is bijna de helft van de wijndrinkers senior”.  Hierdoor kampen wijnboeren met 1 miljoen liter aan onverkochte wijn.

Bier

“De Braziliaanse miljardairs achter AB InBev stoppen tot 180 miljoen euro vers geld in de noodlijdende Braziliaanse supermarktketen Americanas”, aldus De Tijd. "Het is de vraag of dit genoeg is."

Heineken heeft 2022 afgeloten met een omzet van 34,6 miljard euro, meldt de bierbrouwer. Dat betekent een toename van 30,4% in vergelijking tot 2021. 

Frisdrank

Het Noordhollands Dagblad spreekt de jonge ondernemers Brandon Blokdijk (22) en Tim Brinkman (19).  Zij brachten deze week de gezonde frisdrank Zoda op de markt. "Lekker zoet en vol", aldus de twee die hopen dat ze met Zoda de wereld gaan veroveren.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Zuivel

Tubantia spreekt met voedingsdeskundige Iris Groenenberg van het Voedingscentrum over zuivel en melk in het bijzonder. "Zuivel hebben we nodig, maar niet te veel", aldus Groenenberg. 

Door de massale overstap van dure bio en merkzuivel naar goedkopere huismerkproducten in Noordwest-Europa kreeg de retailafzet van Arla vorig jaar een grote klap, laat Foodbusiness weten. In Nederland ging het relatief gezien beter dan in de buurlanden, vooral dankzij goedverkopende eiwitrijke producten.

Ander nieuws

Grenswinkels zitten volgens 1Limburg niet te wachten op statiegeld op blikjes. "Het is in veel grensplaatsen een bekend beeld: Duitsers die met hele karren vol met blikjes frisdrank slepen. Aan deze kant van de grens is er namelijk geen statiegeld. Maar daar komt vanaf 1 april verandering in." 

“De inflatie in januari komt definitief uit op 7,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek”, aldus BNR. Han de Jong, BNR’s huiseconoom, laten weten dat de inflatie op voeding nu op ruim 17 procent ligt. Hij verwacht dat de inflatie geleidelijk aan blijft dalen.

Altijd op de hoogte blijven?