Campagne ‘goede koffie’ maakt bedrijven bewust van belang duurzame koffie op werkvloer

koffie

MVO Nederland, Fairtrade Nederland en Solidaridad lanceren Goede Koffie, een campagne die bedrijven bewust maakt van het belang van duurzame koffie met een eerlijke prijs op de werkvloer. Alleen als koffieboeren een goede prijs krijgen kunnen ze investeren in de toekomst en onduurzame praktijken zoals kinderarbeid voorkomen. De campagne richt zich specifiek op werkgevers, die onder meer met een ‘Goede Koffie’-badge kunnen laten zien dat de koffie op hun werkvloer een positieve impact heeft.

De campagne bestaat uit drie onderdelen die elkaar versterken. Allereerst de actiepagina goedekoffie.nl met meer over het belang van goede koffie én een test waar werkgevers erachter komen of ze goede koffie schenken. Is dat het geval, dan downloaden ze een Goede Koffie-badge die ze gebruiken voor werving- en hr-activiteiten. Ook verschijnt de bedrijfsnaam op dezelfde site onder de Goede Koffie-filter, die laat zien welke bedrijven goede koffie schenken.

Om met de campagne impact te maken binnen bedrijven hebben de drie partijen een groep van meer dan 180 vrijwilligers verzameld om sollicitatiebrieven te sturen naar werkgevers. De boodschap in die brief: ze willen niet komen werken bij het betreffende bedrijf tenzij ze ‘goede koffie’ schenken. Zo bereikt de campagne ook hr- en office-afdelingen rechtstreeks met de boodschap dat verduurzaming ook over de inkoop van je koffie gaat.
Om het bereik van de campagne te vergroten ontwikkelden de deelnemende partijen tenslotte een video die te zien is als pre-roll bij NPO-programma’s en op LinkedIn. Hierin reageert een sollicitant afwijzend op een vacature met als reden dat het bedrijf slechte koffie schenkt.

Duurzame koffie

“Als grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland stimuleren en ondersteunen we bedrijven om samen het systeem te veranderen richting een duurzame, nieuwe economie. We ontwikkelden deze campagne dan ook met name om twee redenen. Enerzijds omdat we ervan overtuigd zijn dat een duurzame transitie bij bedrijven al kan beginnen met iets als duurzame koffie. Anderzijds werken we nauw samen met de koffiesector in ons Futureproof Coffee Collective om de toekomst van koffie veilig te stellen”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Fatsoenlijke prijs voor koffieboeren

“Veel koffieboeren leven continu in onzekerheid over hun inkomen. Ze zijn overgeleverd aan de sterk fluctuerende marktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om van rond te komen. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun boerderij, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Werkgevers én werknemers kunnen het verschil maken door oog te hebben voor de situatie van koffieboeren en te kiezen voor koffie waar de boer een fatsoenlijk prijs voor heeft gekregen”, zegt Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland.

Heske Verburg, directeur van Solidaridad, voegt toe: “Er zijn maar weinig bedrijven en organisaties die bij de inkoop van koffie vragen naar de prijs die de koffieboer ontvangt. Die vraag is essentieel om koffiebedrijven aan te zetten tot actie. Alleen als zij de koffieboeren meer gaan betalen kunnen koffieboeren investeren in duurzame productie. Veel koffieboeren leven onder de armoedegrens. Armoede is de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid en ontbossing. Wie wil er nou werken voor een werkgever die daar niks aan doet?”

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Total Design en wordt financieel mogelijk gemaakt door de International Labour Organization (ILO). Alle informatie over Goede Koffie is te vinden op goedekoffie.nl.

 

Lees ook
Dranken in de media | Week 12-2023

Dranken in de media | Week 12-2023

Statiegeld op blikjes komt eraan, interview met Sommelier van het jaar, bieroorlog in Afrika en koffie-expert Joost Leopold over leopolderen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Koffiebranderij Peeze start samen met Koninklijke Burgers’ Zoo en verzekeraar Unigarant een praktijktest met herbruikbare koffieverpakkingen: een afwasbare verpakking die na reiniging opnieuw ingezet kan worden.

Nieuwe cao voor medewerkers cao Douwe Egberts

Nieuwe cao voor medewerkers cao Douwe Egberts

De onenigheid over een nieuwe cao voor de medewerkers van Jacobs Douwe Egberts (JDE) is voorbij. Afgelopen dinsdag stemden vakbonden FNV en CNV Vakmensen in met het eindbod van de koffie- en theeproducent. Hiermee zijn nieuwe acties van de baan.