Calorieën verplicht op de fles

19 september 2019

Vanuit de Europese Commissie is het verplicht om te vermelden welke ingrediënten er in een product zitten en hoeveel calorieën het bevat - behalve bij alcohol. Daar komt nu verandering in.

Het Voedingscentrum pleit al jaren voor het vermelden van calorieën op de labels van drank. Veel mensen hebben namelijk geen idee hoeveel ze binnen krijgen via hun glas en aangezien in 1 gram alcohol al 7 calorieën zitten, tikt dat - zeker bij sterke drank - hard aan! 
De sector gedistilleerd heeft daarom nu een plan opgesteld waarbij calorieën vermeld worden op het etiket en de ingrediënten online vindbaar zijn via een QR-code of barcode op het etiket die de consument zelf kan scannen als hij meer wil weten. In de komende jaren gaat dit plan ten uitvoer gebracht worden, waarbij het idee is dat de verandering eind 2020 bij een kwart doorgevoerd is, eind 2021 bij de helft en eind 2022 bij tweederde. 

Bier en wijn 
Bij de meeste biersoorten wordt al jarenlang vrijwillig de ingrediënten, voedingswaarde en zelfs zwangerschapslogo op het etiket vermeld. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren is ook bereid om de etiketten aan te gaan passen, aldus directeur Hans Burghoorn, maar dit zal dan nog wel even duren tot de nieuwe wijnoogst. 

Altijd op de hoogte blijven?