Calorieën verplicht op de fles

Vanuit de Europese Commissie is het verplicht om te vermelden welke ingrediënten er in een product zitten en hoeveel calorieën het bevat - behalve bij alcohol. Daar komt nu verandering in.

Het Voedingscentrum pleit al jaren voor het vermelden van calorieën op de labels van drank. Veel mensen hebben namelijk geen idee hoeveel ze binnen krijgen via hun glas en aangezien in 1 gram alcohol al 7 calorieën zitten, tikt dat - zeker bij sterke drank - hard aan! 
De sector gedistilleerd heeft daarom nu een plan opgesteld waarbij calorieën vermeld worden op het etiket en de ingrediënten online vindbaar zijn via een QR-code of barcode op het etiket die de consument zelf kan scannen als hij meer wil weten. In de komende jaren gaat dit plan ten uitvoer gebracht worden, waarbij het idee is dat de verandering eind 2020 bij een kwart doorgevoerd is, eind 2021 bij de helft en eind 2022 bij tweederde. 

Bier en wijn 
Bij de meeste biersoorten wordt al jarenlang vrijwillig de ingrediënten, voedingswaarde en zelfs zwangerschapslogo op het etiket vermeld. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren is ook bereid om de etiketten aan te gaan passen, aldus directeur Hans Burghoorn, maar dit zal dan nog wel even duren tot de nieuwe wijnoogst. 

Lees ook
ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.

Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

De 43e editie van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen. Met de lancering maakt Platter’s by Diners Club Wine Guide ook de lijst van wijnen met vijf sterren en de winnaars van ‘Best Presterende Wijnhuis van het Jaar’, ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar, ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Wijnen van het Jaar’ bekend.

Nieuw boek over Madeira wijn

Nieuw boek over Madeira wijn

Madeira is een versterkte wijn die gemaakt wordt op het eiland Madeira. Wijnstudio oprichter Jeroen Bronkhorst is een groot liefhebber van deze wijn en schreef er een boek over. Op 25 november neemt de Portugese Ambassadeur in Den Haag, António de Almeida Lima, het eerste exemplaar van Madeira Wine Today, in ontvangst.