Bier uit de tijd van Rembrandt

30 juni 2022 Redactie BeverageNL

Op het schilderij ‘De verloren zoon in een herberg’ van Rembrandt is een glas bier van Rembrandt. Hoe smaakte dit bier? Om daar achter te komen maakte branchevereniging CRAFT een documentaire en het nieuwe bier Vrolijk met groep brouwers, historici en tv-kok Perry de Man.

Rembrandt maakte het schilderij in 1635 en liet zich inspireren door het verhaal van de verloren zoon. Het schilderij toont een jong stel – Rembrandt en zijn vrouw Saskia – dat in een vrolijke bui een glas bier heft. CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland, besloot uit te zoeken hoe dit bier smaakte.

Op zoek naar smaak

Het resultaat van deze zoektocht is te zien in de documentaire Op zoek naar smaak. Culinaire allrounder Perry de Man (DJ, kok, De Toko Rotterdam, Falafval, 24Kitchen) gaat op zoek naar de oude receptuur en hedendaagse smaak. Met een flinke dosis humor neemt Perry de Man de kijker mee in een mix van boeiende geschiedenis en moderne brouwerskunde. Hij wordt daarin bijgestaan door bierbrouwers, kunst- en bierhistorici.

De reeks van vier korte films laat zien hoe brouwers van nu erin zijn geslaagd om het bier van Rembrandt te vertalen naar een eigentijds bier. De afleveringen zijn te zien op het YouTube kanaal van CRAFT. De eerste aflevering verschijnt 30 juni.

Vrolijk

Op basis van dit brouwrecept maakten de leden van CRAFT een op Rembrandts schilderij gebaseerde bier Vrolijk. Het bier is licht van kleur, bevat rond de vijf procent alcohol, en heeft een tamelijk droge smaak. Door het gebruik van een vleugje rookmout en kruiden als steranijs en koriander heeft het bier volgens de makers “een uniek, doordrinkbaar karakter”. Het bier wordt exclusief door CRAFT brouwerijen gemaakt en geschonken.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?