Bavaria wil stoppen met licentiecontract Russische brouwer

7 juni 2022 Redactie BeverageNL Wikimedia
Foto: Wikimedia

Bavaria is nog steeds verkrijgbaar in Rusland. Maar moederbedrijf Royal Swinkels Family Brewers wil dit veranderen. De brouwerij onderhandelt met Russische partner Moscow Brewing Company over het stopzetten van het licentiecontract.

Het terugtrekken uit Rusland is voor het Brabantse familiebedrijf moeilijker dan voor grote brouwers als Heineken en Carlsberg die zich al eerder terugtrokken. Royal Swinkels Family Brewers heeft namelijk geen eigen brouwerijen in Rusland, maar een licentieovereenkomst met Russische brouwer Moscow Brewing Company voor het brouwen van Bavaria, Bavaria Malt en Hollandia. Deze overeenkomst valt buiten de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld.

Toch kreeg Royal Swinkels Family Brewers kritiek. Critici vonden dat de bierbrouwer zich meer moest inspannen om Bavaria van de Russische markt te halen.

Licentiecontract

“De invasie van het Russische regime in Oekraïne hebben we vanaf het eerste moment sterk veroordeeld”, schrijft CEO Peer Swinkels op de website. “Het is voor ons echter een groot dilemma hoe om te gaan met onze licentiepartner aangezien we een lange historie delen met elkaar. In groot vertrouwen hebben we de business met hen opgebouwd. Ze hebben geen enkele link met het Russische regime en staan niet op de sanctielijst. Desalniettemin hebben we aangegeven het licentiecontract te willen opzeggen. Daarover zijn we met elkaar in gesprek.”

Swinkels benadrukt dat het bedrijf zich aan het sanctiebeleid van de Europese Unie houdt. Zo levert de brouwer geen bier aan Rusland en nam de financiële transacties onder de loep. Daarnaast steunt de brouwerij Oekraïne in de vorm van donaties en werkverschaffing aan aan Oekraïense vluchtelingen.

Bron: Royal Swinkels Family Brewers

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?