Alcohol op afbetaling

Online bestellen_Pexels

Beeld: Pexels

Consumenten kunnen bij steeds meer online slijterijen alcohol op afbetaling kopen via apps als Klarna en Roverty. Experts vinden dit gevaarlijk omdat het overmatig drinken aanmoedigt. Ze willen dat de overheid ingrijpt. Dat meldt RTL Nieuws.

Apps als Klarna en Roverty maken het mogelijk om online aankopen pas later te betalen. Bijna alle grote online slijterij werken in Nederland samen met dergelijke apps, waarmee klanten de betaling twee weken tot twee maanden uit kunnen stellen. Volgens experts zorgt dit ervoor dat de grens tussen een aankoop en lening vervaagt. Vooral bij kwetsbare groepen kan dit tot problemen leiden.

Bij de aankoop van alcohol is uitstel van betalen gevaarlijk vinden preventieorganisaties als het Trimbos-instituut en Stichting Alcoholpreventies (STAP). Ze wijzen op de verslavende eigenschappen van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat de prijs consumenten weerhoudt om (meer) alcohol te kopen. Met uitstel van betalen verdwijnt dit, de prijs weerhoudt dan niet meer.

Juridisch gezien mogen online slijterijen gebruik maken van deze apps. Maar preventieorganisaties vinden dat dit “lijnrecht tegenover de geest van de alcoholwet staat”. De overheid paste deze wet vorig jaar aan om alcoholmisbruik tegen te gaan. Slijterijen en supermarkten kunnen door de nieuwe wet niet meer stunten met alcoholprijzen. Daarnaast zijn de regels voor webshops aangescherpt en gelden er beperkingen wat betreft alcoholreclames. Wat betreft de preventieorganisaties wordt ook het uitgesteld betalen aan banden gelegd. Ze vinden dat ook online slijterijen hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Bron: RTL Nieuws

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

Veel online aanbieders controleren onvoldoende op leeftijd bij de verkoop van alcohol, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Van 166 inspecties bij online aanbieders bleken er 16 geen leeftijdsverificatiesysteem te hebben en bij nog eens 106 aanbieders bevatte dit systeem tekortkomingen.”

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Budweiser geeft winnende land voorraad WK Voetbal

Momenteel vindt in Qatar het WK Voetbal plaats. In de stadions mag geen alcohol geschonken dus ook geen bier van sponsor Budweiser. Daarom maakt de Amerikaanse bierbrouwer bekend dat ze de biervoorraad voor het WK schenken aan het winnende land.