33,5 miljoen kopjes koffie en 16,2 miljoen koppen thee

Koffie en thee_Unsplash

Foto: Unsplash

Dat drinken Nederlandse consumenten gezamenlijk elke dag volgens derde editie van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van Koffie & Thee Nederland. “Koffie en thee zijn crisisbestendige dranken. Ze maken deel uit van onze dagelijkse rituelen en geven van oudsher ritme aan de dag”, aldus Koffie & Thee Nederland.

Koffie is het meest populair. Bijna 8 op de 10 Nederlanders drinkt wel eens koffie. Zwarte koffie staat op de eerste plaats. 45 procent geeft hier de voorkeur aan. Cappucino staat met 25 procent op de tweede plaats.

Koffie en thee

7 op de 10 Nederlanders drinkt weleens thee. Zwarte thee is het meest populair, 24 procent kiest hiervoor. Groene thee met een smaakje staat met 13 procent op de tweede plaats. Een meerderheid van de consumenten, bijna 60 procent, zet thee met een theezakje per kop. 39 procent geeft aan een ruime selectie theesmaken in restaurantgelegenheden te waarderen.

Sinds het eerste onderzoek in 2018 signaleert Koffie en Thee Nederland een stijgende lijn in het aandeel jongeren (16 t/m 34 jaar) dat koffie en thee drinkt. Sinds 2018 steeg het aantal jongeren dat één keer per week koffie drinkt met 5 procent. “Als het gaat om dagelijks koffiedrinken zijn ouderen hen nog steeds de baas. 85 procent van de ouderen (55+) drinkt elke dag koffie, bij de jongeren is dat 30 procent.” Consumenten geven veel verschillende redenen voor het drinken van koffie en thee. Omdat ze het lekker vinden is de belangrijkste. Verder wordt onder andere uit gewoonte, voor de gezelligheid en gezondheid, weinig calorieën, en wakker blijven genoemd.

Kennis

Wel blijkt dat de kennis over de twee dranken beter kan. “Niet iedereen weet dat koffie en thee goed zijn voor de vochtvoorziening en je lichaam echt niet uitdrogen. Of dat koffie en thee zonder suiker naast water in de Schijf van Vijf staan van het Voedingscentrum. Dat laatste weten jongeren vaker dan oudere koffiedrinkers (32 vs 20 procent).” Daarnaast denkt 57 procent van de ondervraagde theedrinkers dat groene thee gezonder is dan zwarte thee, terwijl dit niet het geval is.

Nationaal Koffie & Thee Onderzoek

Koffie & Thee Nederland is de branchevereniging voor Nederlandse koffie- en theebedrijven. Ze voerden het onderzoek naar koffie en thee voor de derde keer uit om de kennis, de houding en het gedrag van de Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart te brengen. Marktonderzoeksbureau Ruigrok voerde het online onderzoek uit. In totaal vulden 1520 Nederlanders vanaf 16 jaar de vragenlijst in, waaruit in totaal 1.413 Nederlandse koffie- en/of theedrinkers zijn geselecteerd.

Bron: Koffie & Thee Nederland

Lees ook
De Koffiejongens feliciteren Nespresso

De Koffiejongens feliciteren Nespresso

Nespresso start met biologisch afbreekbare koffiecups. Voor De Koffiejongens reden om koffieproducent publiekelijk te feliciteren op vrijdag 25 november in onder andere Volkskrant en NRC. Ook stuurden ze een taart naar het hoofdkantoor van Nespresso Nederland.

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Nespresso maakt biologisch afbreekbare koffiecups

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling komt Nespresso met biologisch afbreekbare koffiecups. In de lente start een pilot met deze cups in Frankrijk en Zwitserland. Papier vormt de basis van de nieuwe cups. Binnen een jaar wil Nespresso het product ook op andere Europese markten brengen.

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Een op de vier 65-plussers in Vlaanderen loopt gezondheidsrisico’s omdat ze te veel alcohol drinken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van klinisch psychologe Yannic van Gils. Ze onderzocht waarom thuiswonende 65-plussers veel en risicovol drinken.