Verandering

2 augustus 2019 Fiona de Lange

We gaan in een tijd komen die breed in de samenleving in het teken staat van verandering. Politiek, economisch maar ook in natuur en milieu staat ons nog veel verandering te wachten. De klimaatverandering is dit jaar duidelijk merkbaar. In februari begon de lente al en de verwachtingen zijn dat we een hele hete zomer gaan krijgen. Ook staat de biermarkt aan de vooravond van grote veranderingen. Een deel wil het gewoon niet zien. Prima natuurlijk, die zullen straks onder hun steen vandaan komen en tot de conclusie komen dat we ineens nog maar 300 brouwerijen hebben in plaats van 600. Lees vooral mijn stuk over het Brewers of Europe Forum waarin economen op basis van cijfers en trends een voorspelling doen voor onze bierbranche.

Ik sta zelf zakelijk gezien ook aan de vooravond van een complete metamorfose. De plannen zijn groots en daar krijg je energie van. Mijn nieuwste en vierde boek ‘Cafés, 250 topadressen’ heeft mij doen beseffen dat de Nederlandse horeca zo mooi is. De horecaondernemers hebben zo’n ongelooflijke verandering doorgemaakt. Ze zijn achter de toog vandaan gekomen en echt gaan ondernemen. Naar mijn idee is dit ook de enige weg naar een gezonde toekomst. De drankenspeciaalzaak, met uitzondering van een heel aantal die echt goed bezig is, kunnen hier nog heel wat inspiratie uit halen.

Het platform More than Drinks! zal de komende maanden groter worden en meer inspiratie geven zowel online als offline om de drankenspeciaalzaak kennis te laten maken met de markt in de toekomst. Het is een veranderingsproces waarin we iedereen meenemen!

Als er een markt is die continu moet anticiperen op veranderingen dan is het Brazilië wel. In maart van dit jaar ben ik voor de Braziliaanse bierwedstrijden afgereisd naar Blumenau, helemaal in het zuiden van Brazilië. Het klimaat, de politieke stabiliteit en de belastingen veranderen hier in snel tempo. Vandaag is morgen niet. De Brazilianen hebben veerkracht en veranderen continu mee. Echt iets om van te leren, en je te doen beseffen dat niet alles zo vanzelfsprekend is.

De zomer wordt dus heet! Voor het bier geen goede zaak omdat veel winkels in Nederland hier niet op ingericht zijn. Ik neem je mee in de voor mij verdrietige beleving van hoe het bier in sommige drankenspeciaalzaken gewoon vol in de zon staat. Proost op de zomer! Geniet ervan! Volgend jaar ziet de zomer er helemaal anders uit!

Altijd op de hoogte blijven?